Let’s talk about belly dance! H γυναίκα που έκανε τις Κύπριες να λατρέψουν τον χορό της κοιλιάς!

H Samira Nejme μπορεί να έχει τον τίτλο της χοροδιδάσκαλου που έκανε τις Κύπριες, να χορεύουν σε αραβικούς ρυθμούς...

Με σπουδές κοντά στις σπουδαιότερες χορεύτριες της ανατολής, διακρίσεις και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ χορού, με μια πολυετή εμπειρία και καριέρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό η Samira μπορεί να έχει (αν και δεν πιστεύει ότι της ανήκει) τον τίτλο της χοροδιδάσκαλου που έκανε τις Κύπριες, να λατρέψουν τον χορό της κοιλιάς. Κάθεται χαλαρή στον καναπέ, έχει στερεωμένο ένα ποτήρι με νερό στο ένα της πόδι, τρέμει και δεν πέφτει.  Κοιτάζω αν γίνεται σεισμός, όμως όχι, είναι μια από τις άπειρες κινήσεις, ενός χορού που απαιτεί πειθαρχία, διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι ιδιαίτερα δύσκολος εκτελεστικά. Ας τον γνωρίσουμε μέσα από μια από τις πιο μαγευτικές εκπροσώπους του! 

Είναι τελικά τόσο ελεύθερος όσο φαίνεται αυτός ο χορός ή πρέπει να λιώσεις μέχρι να καταφέρεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα; 

Ο χορός της κοιλιάς, βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στο προσωπικό στυλ του κάθε καλλιτέχνη. Όμως, δεν αρκεί να ξέρεις κάποιες κινήσεις, υπάρχουν κανόνες για κάθε αραβικό είδος και εκτελείται διαφορετικά. Διδάσκεται από έμπειρες δασκάλες, οι οποίες,  μπορούν να αναλύσουν την κάθε κίνηση για να γίνει κατανοητή, μετά από πολλή προπόνηση, μέχρι να βγαίνει η κίνηση αβίαστα.Επίσης, μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο χορό, ανεξάρτητου ηλικίας και σωματότυπου. Τώρα, το πόσο μπορεί να το εξελίξει κάποιος, εναπόκειται καθαρά και μόνο στο κάθε άτομο και στο ταλέντο του. Ένα είναι σίγουρο: ότι χρειάζεται χρόνος, δουλειά και συνεχής προσπάθεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα.Για τον συγκεκριμένο χορό υπάρχουν πολλά είδη αραβικού χορού;


Ναι! Υπάρχουν παρά πολλά είδη αραβικού χορού και το κάθε είδος έχει πολλά παρακλάδια, από διάφορες χώρες, μουσικά όργανα, χορευτές, προσμίξεις κτλ. Για παράδειγμα το Balladi, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη που υπάρχουν, έτσι πρόχειρα αυτή τη στιγμή μου έρχονται, 8-9 είδη Balladi, και εκεί είναι η μαγκιά, να μπορείς να τα ξεχωρίσεις, αφού δεν χορεύονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Όλα είναι κάτω από την ομπρέλα του Βelly Dance αλλά το κάθε είδος, έχει άλλο ρυθμό, βηματισμό, κίνηση, ενδυμασία κτλ.

Αυτός ο χορός θεωρείται κάπως «παρεξηγημένος», από πολλούς. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως άλλαξε στην πορεία;

Κανένας χορός δεν θεωρείται παρεξηγημένος κατ’ εμένα. ''Παρεξηγημένοι'' άνθρωποι υπάρχουν! Δυστυχώς, υπάρχουν χορεύτριες που καμία σχέση έχουν με την τέχνη του χορού και το μόνο που κάνουν είναι να σκανδαλίζουν με την συμπεριφορά τους. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους το επιτρέπει η παιδεία τους να καταλάβουν και να σεβαστούν την τέχνη και κάποιοι άλλοι, που δεν μπορούν να χορέψουν και κατηγορούν αυτούς που τα καταφέρνουν. Δεν έχει σχέση τι ρούχα φοράς, και ποιο επάγγελμα κάνεις, αφού, όπως λέει και η λαϊκή ρήση τα ράσα δεν κάνουν το παπά!. Αυτή είναι και μια από τις πιο αυστηρές κατευθύνσεις  που δίνω στις μαθήτριες μου, ειδικότερα στις μικρούλες. Με χαρά όμως, τα τελευταία χρόνια,  βλέπω μια μεγάλη πρόοδο, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τον χορό, που γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτός. 
Φώτα, σκηνή, διεθνείς εμφανίσεις και διακρίσεις. Υπήρξαν δυσκολίες;

Έχω δεχτεί χτυπήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μου. Η πλάτη μου είναι γεμάτη μαχαιριές! Ζήλια και φθόνος, αυτό συμβαίνει παντού, απλά σε αυτό τον χώρο συμβαίνει συχνότερα και με περισσότερο μένος. Το δυσκολότερο όλων, όμως, είναι να είμαι χάλια στην υγεία μου, τραυματισμένη, να περνούσα περίοδο πένθους και άσχημης ψυχολογικής πίεσης,  και να είμαι υποχρεωμένη να βγω στην σκηνή.

Μαθήτευσες και συνεχίζεις να συνεργάζεσαι με ζωντανούς μύθους του χορού της κοιλιάς. Πως το βιώνεις όλο αυτό;

Είχα την τύχη και την τιμή,  να μαθητεύσω δίπλα από μεγαθήρια της τέχνης αυτής. Μικρή τις έβλεπα από την τηλεόραση και ένιωθα δέος! Όταν σε επιλέξουν για να συνεργαστείς και να μοιραστείς  μαζί τους την ίδια σκηνή. τότε αυτόματα νιώθεις  το βάρος και την ευθύνη, για να τους βγάλεις ασπροπρόσωπους. Από την άλλη τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ότι ασχολήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι μαζί μου, ήταν κάτι τεράστιο για εμένα. Όταν με επιβραβεύουν για την δουλειά μου τότε νιώθω υπέροχα, γιατί όπως και να το κάνουμε, έχουν άλλη βαρύτητα οι κριτικές τους που ασκούν σε μένα. Και είναι και πράγματα, που κάθε φορά όταν τα θυμηθώ με συγκινούν πολύ. Κρατάω πάντα τις συμβουλές και τα λόγια τους σαν παρακαταθήκη ψυχής και προχωρώ με τις δικές μου δυνάμεις.

Οι παραστάσεις σου είναι διεθνών προδιαγραφών… 

Οι παραστάσεις μου έχουν σκοπό, πρώτα απ’όλα να συγκινήσουν, να προβληματίσουν και να περάσουν κάποια μηνύματα. Γίνεται πολλή δουλειά πίσω από όλο αυτό. Δεν είναι καθόλου απλό. Δουλεύω πάνω σε μια παράσταση 2-3 χρόνια για να ανέβει. Υπάρχει σενάριο το οποίο γράφω, σκηνοθετώ, χορογραφώ, μοντάρω, επιλέγω τις ομάδες χορευτών, ηθοποιών, κουστούμια, σκηνικά, φωτισμό, ήχο, τα πάντα.  Όλα πρέπει να είναι δεμένα, για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι στις παραστάσεις δεν συμμετέχουν άτομα επαγγελματίες, το κάνει ακόμα ποιο δύσκολο, γιατί πρέπει να διδάξεις και να τους περάσεις αυτό που εσύ έχεις στο μυαλό σου. Είναι άτομα από την σχολή, που θέλουν να μάθουν, και να ζήσουν την εμπειρία του show. Γενικά, δεν μου αρέσουν τα ημίμετρα και οι προχειρότητες γι’ αυτό και προσπαθώ πάντα να δίνω το καλύτερο που μπορώ. Ο κόσμος λέει την τελευταία λέξη και αυτό φαίνεται από την συμμετοχή του και τις κριτικές που ασκεί.

Σε είδαμε να συμμετέχεις με πολλούς ρόλους μέσα από τις παραστάσεις σου, και να διευθύνεις την ίδια ώρα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;


Σίγουρα το άγχος και η κούραση είναι διπλάσια. Πρέπει να ελέγχεις τον εαυτό σου και τους άλλους , και ,όταν λέμε άλλους εννοούμε πολύ κόσμο! Να προσπαθείς να αλλάξεις κουστούμια, να δίνεις οδηγίες στο κοντρόλ, να αλλάζουν σκηνικά στο δευτερόλεπτο, να συμβουλεύεις χορευτές, είτε γιατί έπαθαν κρίση πανικού ή δεν μπορούν να ντυθούν, ή  ξέχασαν πράγματα και πρέπει να δόσεις λύσεις αστραπιαία- δεν περιγράφω άλλο!. Έχουν γίνει διάφορα, τα οποία  εκ των υστέρων τα θυμάμαι και γελώ, εκείνη την ώρα όμως που συμβαίνει καταλαβαίνω την δύναμη μου.

Πάντα οι εμφανίσεις σου συζητούνται. Όλοι περιμένουν να δουν τι καινούριο θα παρουσιάσεις, τι κουστούμια θα φορέσεις. Τα κουστούμια σου είναι πολύ ιδιαίτερα, και εντυπωσιακά. Μίλησε μας λίγο για αυτά.


Τα κοστούμια, όπως και τα αξεσουάρ είναι βασικά για μια χορεύτρια. Πάντα με μάγευαν. Το προσωπικό μου γούστο είναι ιδιαίτερο, για αυτό δύσκολα βρίσκω κάτι έτοιμο. Δεν ακολουθώ ποτέ την μόδα και δεν θέλω να γίνομαι έρμαιο της. Αυτό ισχύει και στην προσωπική μου ζωή. Πάντα επιλέγω κάτι σύμφωνα με το γούστο, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μου. Τα κουστούμια μου, τα σχεδιάζω μόνη μου και εμπνέομαι από διάφορους ρόλους που ενσαρκώνομαι. Άλλοτε πάλι, μπορεί να βρω ένα ύφασμα ή ένα κόσμημα και βάσει αυτού να δημιουργήσω κάτι. Κάνω το πατρόν, επιλέγω τα υφάσματα, τα κρύσταλλα, τις χάντρες, και ότι άλλο χρειάζεται.  Στη συνέχεια αναθέτω στα ατελιέ με τα οποία συνεργάζομαι το ράψιμο τους. Αυτό, είναι ένα από τα πράγματα που αγαπώ σ 'αυτό το χορό: Η ατομικότητα και η δυνατότητα, του να επιλέγεις και να σχεδιάζεις τα δικά σου κοστούμια είναι μια από τις υπέροχες πτυχές αυτής της μορφής τέχνης.

Βλέπουμε  ωστόσο, να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορες σχολές που υποστηρίζουν πως μπορούν να διδάξουν το συγκεκριμένο είδος… Ποιά γνώμη σου γι’ αυτό;


Δυστυχώς το βλέπουμε συχνά να γίνεται αυτό. Καμία κατοχύρωση δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει τους  σωστά καταρτισμένους επαγγελματίες του είδους , από αυτούς που πραγματικά, καμία σχέση έχουν με το αντικείμενο. Αυτό που με πικραίνει περισσότερο, είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχωρίσει την διάφορα. Το αποτέλεσμα, είναι να περνούν την δουλειά άτομα που κάνουν κάτι διαφορετικό από τον χορό και ενώ έχουν τις δουλειές τους, επεμβαίνουν και καταστρέφουν αυτό, στο οποίο εσύ επένδυσες, σε χρόνια, χρήματα, ιδρώτα, εμπειρίες. Έτυχε πολλές φορές να έρχονται άτομα από άλλη ''σχολή '', να παρακολουθούν μαθήματα 4-5 χρόνια και να μην ξέρουν ούτε τα βασικά. Με λίγα λόγια, όποιος θέλει μπορεί να χρίζει τον εαυτό του, δάσκαλο, χορευτή, χωρίς να ξέρει απολύτως τίποτα. Τόσο απλό!

Τι χαρακτηρίζει μια πετυχημένη χορεύτρια;


Η αυθεντικότητα της, τι άλλο; Η μοναδικότητα της, να έχει τον δικό της τύπο και στυλ. Ο καλός χορευτής είναι εκείνος που διαθέτει μεγάλη φαντασία και την κατάλληλη πλαστικότητα ώστε να μην αφήνει ούτε μια μουσική νότα, μια εικόνα, μια πρόταση, που να μην την εκφράσει. Πρέπει να έχει ουσιαστική κατάρτιση στο αντικείμενο, μεταδοτικότητα και καλή επικοινωνία με το κοινό. Πιστεύω, ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνική του σώματος αλλά και με την ψυχική καλλιέργεια.

Και η εξυπνάδα; Η μόρφωση; 


Η εξυπνάδα δεν είναι μόνο θέμα μόρφωσης. Δεν είσαι έξυπνη μόνο επειδή μπορείς να λύσεις μαθηματικές πράξεις και να έχεις διπλώματα στον τοίχο. Προσωπικά, εμένα όλα αυτά με αφήνουν αδιάφορη, αν κάποιος δεν έχει την στοιχειώδη κοινωνική μόρφωση και ευγένεια. Έξυπνη, είναι η γυναίκα που έχει πίστη στις δυνάμεις της. Είναι συνειδητοποιημένη, συγκροτημένη και δεν καθορίζεται από κανέναν. Ξέρει ποια είναι, ξέρει από που ξεκίνησε και που πάει. Πιστεύει σε εκείνην,  πριν οι υπόλοιποι πιστέψουν σε εκείνη.Έξυπνη είναι η γυναίκα που κάνει ένα βήμα πίσω. Προς Θεού, να μην θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά απεριόριστης δύναμης. Έξυπνη είναι η γυναίκα που δεν είναι καιροσκόπος, δεν περιμένει τις ευκαιρίες αλλά δημιουργεί μόνη της, τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει προσωπικά και επαγγελματικά.

Τι σε κάνει να αισθάνεσαι αυτός ο χορός; Σε τι βοηθά ο χώρος της κοιλιάς;


Σε κάνει να νιώθεις γυναίκα! Όλες χρειαζόμαστε κάτι που να μπορεί να μας δώσει δύναμη για να μπορούν να προχωρούν στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Όσο για τα οφέλη: Βοηθά στην σωστή στάση και ισορροπια του σώματος, στη βελτίωση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, στην ενδυνάμωση των οστών, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στη βελτίωση της κινητικότητας.  Ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει την ευλυγισία, την δύναμη και την αντοχή. Μειώνεται το άγχος και η ένταση, ενώ γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και βελτιώνουμε την κοινωνική μας ζωή. Επιπλέον, ο χορός χαρίζει θηλυκότητα και αυτοπεποίθηση και αποκτάς γενικές και ειδικές γνώσεις και τεχνική πάνω στον χορό. Τα οφέλη που έχει κάποιος που ασχολείται με τον χορό είναι αναρίθμητα και για τα πλεονεκτήματά του, μπορώ να μιλάω για ώρες. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κερδίζεις το καλύτερο όλων:  Νιώθεις ΓΥΝΑΊΚΑ !
Επιμέλεια: Μαρία Χαραλάμπους

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.