1 στους 4 πολίτες ανά το παγκόσμιο πεθαίνουν λόγο θρόμβωσης

Αυξημένη επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας αλλά και ενημέρωση του κοινού είναι ανάμεσα στους στόχους που έχουν τεθεί στην Κύπρο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης που είναι στις 13 Οκτωβρίου.

Η δέκατη – τρίτη Οκτωβρίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης από το 2014. Ενας στους τέσσερις πολίτες παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από την θρόμβωση. Στην Ευρώπη 650 χιλιάδες ασθενείς πάσχουν από φλεβική θρόμβωση και 430 χιλιάδες από πνευμονική εμβολή ,κάθε χρόνο πεθαίνουν 550 χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου το πρωί , στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως , το οξύ καρδιακό έμφραγμα ,το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος. Στόχος η μείωση των πρόωρων θανάτων από θρόμβωση κατά 25 τοις εκατό μεχρι το 2025 . 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Νεόφυτος Ζαμπας είπε πως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για εφαρμογή οργανωμένων συστημάτων για σωστή πρόληψη διάγνωση και θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και της κολπικής μαρμαριγής στην Κύπρο. 

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή στην Κυπρο αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στο να εντοπιστούν από νωρίς οι ασθενείς με θρόμβωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπα, υπάρχει μία δυσκολία ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία πρόσβαση των ασθενών στο να κάνουν στο να κάνουν ένα υπερηχογράφημα που ειναι μία απλή εξετάσει και να διαγνωστεί η θρόμβωση στο αρχικό της στάδιο και αυτό ίσως αφορά τόσο σε εκπαίδευση προσωπικού όσο και σε έλλειψη μηχανημάτων ιδιαίτερα στα τμήματα πρώτων βοηθειών. 
 
Απαιτείται, σημείωσε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Κυριάκος Γιάγκου, αυξημένη επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας αλλα και ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη της αλλά και τους κινδύνους της. Ενώ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως πρέπει να ενώσου τις επιστημονικές τους δυνάμεις για να προάγουν την επιστημονική ομαδικότητα γιατί μόνο έτσι αντιμετωπίζονται οι παθήσεις. 

Η διάγνωση της θρόμβωσης μπορεί να γίνει με εξέταση αίματος, υπερηχογράφημα και με αξονική τομογραφία . 

Ευγενία Σέργη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.