17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που τη βλέπετε να εφαρμόζεται στο απώτερο μέλλον, κοιτάξτε λίγο πιο κοντά. Τέτοια συστήματα είναι παντού γύρω μας, και σήμερα περισσότερο από ποτέ γίνονται προσιτά στον κάθε έναν από μας. Τι είναι λοιπόν αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε; Ποιος είναι ο παράγοντας ‘x’ που θα φέρει όλες εκείνες τις δυνατότητες της τεχνολογίας που περιμένουν ‘υπό σκιάν’ στο φως; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Λίγα λόγια για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το ότι κάποτε θα φτιάχναμε ρομπότ που θα διευκόλυναν την καθημερινότητά μας ήταν αν θέλετε ένα πρώτο όραμα των μελετητών της τεχνητής νοημοσύνης. Στην πραγματικότητα ο όρος ‘τεχνητή νοημοσύνη’, αφορά έξυπνα συστήματα που συμπεριφέρονται, αντιδρούν και σκέφτονται όπως οι άνθρωποι. 

Τα έξυπνα αυτά συστήματα αναγνωρίζουν τον ‘χειριστή’ τους και προσαρμόζουν σε αυτόν τις λειτουργίες τους. Σε αυτά τα συστήματα βασίζεται και το ‘Internet of Things’ που το συναντάμε ακόμη και τώρα, και στην Κύπρο. Η δυνατότητα να ελέγχουμε από το κινητό μας το κλιματιστικό, την τηλεόραση, το πλυντήριο.

Σήμερα, με τα δίκτυα νέας γενιάς της η
Cyta και συγκεκριμένα με την επικείμενη εισαγωγή του δικτύου οπτικών ινών και την αναβάθμιση της κινητής τηλεφωνίας σε ταχύτητες μέχρι 1 Gbps, φέρνει την Κύπρο σε μια νέα ‘Gigabit Era’ καθιστώντας πλέον δυνατή τη χρήση των τεχνολογιών αυτών τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τις επιχειρήσεις.  

Η αξία των σύγχρονων δικτύων και υποδομών και ο ρόλος της Cyta

Αυτή η νέα πλέον ψηφιακή πραγματικότητα, απαιτεί τη χρήση μιας νέας γενιάς δικτύων που θα στηρίξουν τις νέες τεχνολογίες και θα επιτρέπουν τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων, χωρίς σφάλματα, χωρίς διακοπές. Σύντομα, η Cyta θα προσφέρει το πρώτο και μοναδικό παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο των ευρυζωνικών υπηρεσιών στον τόπο μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στις τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο, εθνικής σημασίας, που δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο στην επικοινωνία, αλλά έχει επίσης καταλυτική σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ψηφιακή πρόοδο της κοινωνίας, ενώ αλλάζει δραστικά τα δεδομένα ποιότητας, αξιοπιστίας και ταχύτητας στην επικοινωνία. 

Τομείς που εφαρμόζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα έξυπνα συστήματα βρίσκονται παντού γύρω μας, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουμε ότι τα χρησιμοποιούμε. Η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι κάτι μελλοντικό, είναι κάτι που υπάρχει ήδη. Η αναγνώριση προσώπων και εικόνων είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρύτατα ήδη και χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ήδη σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (ένα τομέα με τεράστια οικονομική αξία) για να προσδώσουν περισσότερο ρεαλισμό, μεγαλύτερη δυσκολία, και να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη, ενώ μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται σε συστήματα συστάσεων, για να προτείνουν ταινίες, μουσική, ξενοδοχεία, πακέτα διακοπών.

Σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία και επιχείρηση

Τα δίκτυα νέας γενιάς της Cyta- το δίκτυο fiber & το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4,5G- θα υποβοηθήσουν την κοινωνία να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες του μέλλοντος: τον οικιακό χρήστη να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και να απλοποιήσει τη ζωή του, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν τον επιχειρηματικό πελάτη να βελτιώσει και να αναπτύξει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία στο νέο και γρήγορα εξελισσόμενο περιβάλλον. Χάρη στη δύναμη των δικτύων της Cyta που θα επιτρέπουν ταχύτητες έως 1Gbps, κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το Internet αναβαθμίζεται σημαντικά, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την  Επιχειρηματικότητα, την Ιατρική, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Οικονομία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά και την Ψυχαγωγία.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, η  Cyta διοργανώνει ειδική εορταστική εκδήλωση με  τίτλο: «Η Τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας»,  την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρα 17:30, στο Αμφιθέατρο Κεντρικών Γραφείων Cyta, στη Λευκωσία.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν  ο Δρ Λοΐζος Μιχαήλ (Επίκουρος Καθηγητής Ανοικτού Πανεπιστημίου) και ο Δρ Γιώργος Χαλκιαδάκης (Αν. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης), οι οποίοι θα μιλήσουν για την κατεύθυνση και τα επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, για το πώς προβλέπεται το μέλλον και πώς αναμένεται να αλλάξει τις ζωές μας.
 
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλώ επικοινωνήστε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: athina.frangoude@cyta.com.cy ή katia.savva@cyta.com.cy.
TAGS: 

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.