Πρωτοποριακές Επεμβάσεις Ρομποτικής Αποκαταστασης Κήλης από τη Νέα Γενιά Κυπρίων Χειρουργών

Συχνό χειρουργικό πρόβλημα η κήλη.


Σε πρωτοποριακή για τα διεθνή δεδομένα, Ρομποτική Αποκατάσταση Αμφοτερόπλευρης Βουβωνοκήλης προέβη πρόσφατα χειρουργική ομάδα Ελληνοκυπρίων γιατρών,  σε ασθενή 39 ετών.


Ο ασθενής είχε σημαντική ενόχληση στις βουβωνικές χώρες, ιδίως δεξιά, ενώ τελευταίως παρατηρούσε μια επώδυνη διόγκωση στην περιοχή. Μετά από ενδελεχή μελέτη αποφασίσθηκε ρομποτική επέμβαση που προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας και μεγάλη ευχέρεια κινήσεων γύρω απ τις ευαίσθητες δομές της ανατομίας της κήλης. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ενδοκοιλιακα με διάνοιξη του περιτοναιου και παρασκευή του προπεριτοναικου χώρου (Robotic TAPP repair). Μετά την ανάταξη της κήλης τοποθετήθηκε ημιαπορροφησιμο πλέγμα που καθηλώθηκε με απορροφησιμα κλιπ. Αξίζει να σημειωθεί οτι δεν υπήρξε η παραμικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης, διπλής επέμβασης. Ο ασθενής ξύπνησε απο εναν ήρεμο ύπνο και ανέβηκε αμέσως στο δωμάτιο χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Έλαβε εξιτήριο 24 ώρες αργότερα.


Συχνό χειρουργικό πρόβλημα 


Η κήλη είναι ένα απ' τα συχνότερα χειρουργικά προβλήματα (30% όλων των επεμβάσεων στα τμήματα γενικής χειρουργικής). 75% αφορούν σε βουβωνοκήλη, και τα λοιπά περιστατικά σε κοιλιοκηλη, μετεγχειρητική κήλη, ομφαλοκήλη κλπ.

Ο Δρ.Σαββας Κ.Χειριδης, απέσπασε τιμητική διάκριση για την εν λογω τεχνική πριν απο έναν χρόνο στο διεθνές συνέδριο EAES στη Φρανκφούρτη, με την εργασία που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο ίδιος εκεί (BEST VIDEO AWARD SESSION EAES 2017). Η ίδια ομάδα πραγματοποίησε πρόσφατα, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ρομποτική προπεριτοναικη αποκατάσταση σπάνιας μετεγχειρητικής κοιλιοκηλης νεφρικής χώρας (μετά απο δεξιά νεφρεκτομη) με αυτοκόλλητο πλέγμα (Robotic flank hernia repair with preperitoneal, retromuscular self-adhesive mesh).

Ο ιατρός αφοσιώθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική από πολύ νωρίς, (Ιανουάριος 2007), λίγο μετά την έναρξη της διεθνώς. Πρωτοστάτησε στην εξάπλωση της με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις στα συνέδρια και στα επιστημονικά περιοδικά χειρουργικής. Με εμπειρία που αγγίζει πλέον τα 12 χρόνια, αντιμετωπίζει ρομποτικά τον μεγαλύτερο αριθμό ενδείξεων στη γενική χειρουργική όπως βουβωνοκήλη, κοιλιοκηλη, διαφραγματοκηλη, χολή, επεμβάσεις στομάχου, εντέρου, εκτεταμένη συμφυσιολυση και λύση ατελούς ειλεού - χρόνιου πόνου, και επεμβάσεις νοσογονου παχυσαρκίας και μεταβολισμού.

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.