Διπλωματικό Θρίλερ. Διάβημα και στην Ουάσιγκτον από τη Λευκωσία

Διάβημα και στην Ουάσιγκτον ετοίμασε η Λευκωσία. Αναμένει πρώτα τις εξηγήσεις για την περίεργη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, σχετικά με άσκηση αμερικανικού αντιτορπιλικού στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τις εξηγήσεις της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναμένει η Λευκωσία, για την περίεργη όσο πλην όμως όχι και πρωτοφανή ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει το Σάββατο ΝΑVTEX για ανθυποβρυχιακή άσκηση του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού “USS CARNEY”, στην περιοχή των Οικοπέδων 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Επίσημα, καθώς ανεπίσημα έστω, όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, δόθηκαν κάποιες πρώτες εξηγήσεις από την Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ό,τι δηλαδή ποτέ δεν ζητήθηκε από την Αγκυρα η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX για ενέργειες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Η Πρεσβεία της Ουάσιγκτον δεν ήταν σε θέση ωστόσο να εξηγήσει, εάν το Αντιτορπιλικό της μετέχει σε κοινή άσκηση με την Τουρκία και κυρίως γιατί η σχετική NAVTEX δε εκδόθηκε από το State Department. 

Χθες το απόγευμα, λόγω και της διαφοράς ώρας, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, με βάση εντολές που πήρε από προχθες, θα μετέφερε τα διαβήματα της Λευκωσίας και στο Πεντάγωνο. 

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρό το περιστατικό για δύο λόγους: 

1ον γιατί αφορά και 3 χώρα πλην της Τουρκίας και μάλιστα τις ΗΠΑ και 
2ον γιατί πρόκειται για υποθαλάσσιες εργασίες, για την φύση των οποίων η Λευκωσία θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί αρμοδίως. 

Στις 6:30 χθες  απόγευμα ωστόσο, η Αγκυρα αντικατέστησε την παράνομη ΝΑVΤΕΧ με άλλη επίσης παράνομη. Αυτή τη φορά όμως κάνει λόγο κοινή άσκηση αμερικανικών και τουρκικών πολεμικών στην ίδια περιοχή από τις 6:00 το απόγεμα μέχρι τις 2:30 σημερα το μεσημέρι.

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, δεύτερο Αμερικανικό Πολεμικό το HEU CITY εντοπίστηκε να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βόρεια του Οικοπέδου 6, εκτός όμως των κρατικών χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας. 

Κυριάκος Πομηλορίδης

George Tsartsiasis

01/08/2017>13:34

Παιδιά μη κάνουμε τους μάγκες με τους Αμερικανούς δεν είναι της παρούσης διότι εκεί είναι ο Trump ένας πρόεδρος αψυχολογητος και επικίνδυνος χωρίς ηθικούς φραγμούς το λέω αυτό αν δεν θέλετε να χάσουμε και την υπόλοιπη Κύπρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.