Μέχρι και με ψόφια ζώα ρυπαίνουν τη θάλασσα της Λεμεσού! Φουντώνει η οργή των λουομένων

Ο εντοπισμός νεκρής αγελάδας από ψαράδες στα ανοιχτά της Λεμεσού, προκαλεί εκ νέου οργή αλλά και ανησυχίες στους λουόμενους για τη θαλάσσια ρύπανση. Σειρά μέτρων για περιορισμό και εξάλειψη της θαλάσσιας ρύπανσης εξαγγέλλει ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Οι φωτογραφίες με τη νεκρή αγελάδα που επιπλέει στη θάλασσα στα ανοικτά της Λεμεσού, κάνουν από το πρωί τον γύρο του κόσμου. 

Τη νεκρή αγελάδα που φαίνεται να ξεφορτώθηκε διερχόμενο πλοίο, εντόπισαν ψαράδες και με τη δημοσίευση των φωτογραφιών της στο διαδίκτυο, οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό, αφού επανέρχεται στο προσκήνιο το καυτό θέμα της ρύπανσης των κυπριακών θαλασσών από επιτήδειους, αλλά και από διερχόμενα πλοία. 

Με αφορμή το γεγονός, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων και δηλώνει ότι την περασμένη Δευτέρα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών με προτάσεις και εισηγήσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος:

"Διεύρυνση επιτήρησης και κατά τις νυχτερινές ώρες για εντοπισμό αυτών που ρυπαίνουν, εγκληματικά, τη θάλασσα Λεμεσού".

Πιθανές πηγές ρύπανσης των παραλιών της Λεμεσού, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι τα πλοία στο αγκυροβόλιο, τα πλοία που περνάνε ανοικτά της Λεμεσού, οι μαρίνες, οι υπονόμοι, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα σκάφη αναψυχής:

"Πρώτη δράση ο εντοπισμός αιτίας. Δεύτερη η έγκαιρη προειδοποίηση και τρίτη και σημαντική η καταπολέμηση. Όταν εμφανιστεί να υπάρχουν τα μέσα που πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένης έκτασης".

Από πλευράς της η Αρχή Λιμένων Κύπρου, διαβεβαιώνει πως λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε συνεργασία με άλλους φορείς για εξάλειψη της θαλάσσιας ρύπανσης:

"Η Αρχή Λιμένων Κύπρου διαβεβαιώνει πως συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργά το ρόλο της, ο οποίος πηγάζει από τη σχετική Νομοθεσία, όσον αφορά τη διάθεση κατάλληλων και επαρκών λιμενικών υποδομών και μέσων περισυλλογής και διαχείρισης καταλοίπων (περιλαμβανομένων και των λυμάτων) των πλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λεμεσού ή αγκυροβολούν στο αγκυροβόλιο Λεμεσού".

Ως σημαντικό μέτρο θεωρεί, η Αρχή Λιμένων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα συντονισμού των διαφόρων εμπλεκόμενων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. 

Παναγιώτης Κυπριανού

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.