Σκάνδαλο τοξικών αυγών στην Ευρώπη: Εχουν εισαχθεί στην Κύπρο οι επικίνδυνες παρτίδες;

Προληπτικούς ελέγχους διεξάγουν τα τελευταία 24ωρα οι Υγειονομικές Υπηρεσίες για το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Καμία ανησυχία διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. 

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κύπρος για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά σε εταιρία πουλερικών στο Βέλγιο. 

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως στη χώρα μας δεν έχουν εισαχθεί οι επικίνδυνες παρτίδες και ότι γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε εισαγωγείς που διαθέτουν προϊόντα που παρασκευάζονται από αυγά.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτο Καρρή, "καμία πληροφορία για διανομή των εν λόγω αυγών στην Κύπρο. Έχουμε πάρει από 4 εισαγωγείς και 4 δείγματα, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες γιατί είναι δύσκολες εξετάσεις για εντοπισμό εντομοκτόνων. Παρακολουθείται ανελλιπώς μέσω του συστήματος RASFF. Θα συνεχιστούν οι έρευνες για παρασκευασμένα προϊόντα". 

Σύμφωνα με τις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και θα επεκταθούν και στα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυγά. 

Ο κ. Χριστόδουλος Πίπης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δήλωσε: "Τα κράτη μέλη τα οποία ενημερώθηκαν διερευνούν αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς στην Κύπρο δεν είχαμε ευτυχώς οποιαδήποτε ενημέρωση από αυτές τις χώρες. Αντιθέτως έχουμε γνωστοποιήσει για την άφιξη αυγών από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ισπανία και ευτυχώς δεν ήμασταν εμείς μεταξύ των χωρών που είχαν καταστεί λήπτες των αυγών αυτών". 

Το εντομοκτόνο fipronil που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του κόκκινου κρέατος στα πουλερικά, περιέχει την ουσία fipronil η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι και τον θυρεοειδή. 

Σάββια Σιάτη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.