Δεκάδες Κύπριοι στο Τρόοδος για τη βροχή των αστεριών! Η Κύπρος θα αποκτήσει αστεροσχολείο!

Νύχτα αστροπαρατήρησης η χθεσινή στο Τρόοδος. Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να περιόρισαν την ορατότητα των πεφταστεριών, δεν απέτρεψαν όμως και τους δεκάδες πολίτες που έσπευσαν στον βοτανικό κήπο να απολαύσουν το υπερθέαμα. Ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος εξήγγειλε τη δημιουργία αστεροσχολείου. Εικόνες και δηλώσεις.

Δεκάδες Κύπριοι έσπευσαν, χθες το βράδυ, στον Βοτανικό Κήπο στο Τρόοδος για να απολαύσουν τα πεφταστέρια, γνωστά και ως Περσείδες.

Ωστόσο, εμπόδιο στην πλήρη παρατήρηση κατά το αποκορύφωμα του φαινομένου, που υπολογίζεται από τους ειδικούς, γύρω στους 80 διάττοντες αστέρες ανά ώρα, αποτέλεσαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. 

Την εκδήλωση αστρο-παρατήρησης, με τίτλο "music n stars" χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και εξήγγειλε τη δημιουργία αστεροσχολείου:

"Ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο και πάρα πολύ σύντομα να έχουμε ένα από τα σημαντικότερα από πλευράς χώρου αστεροσκοπεία. Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να συμβάλει στη δημιουργία του αστεροσχολείου, μέσα από οικονομική βοήθεια και μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας".

Η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρίας Τροόδους, Κλέλια Βασιλείου, ανέφερε ότι προωθούνται και άλλα σημαντικά έργα, όπως το τηλεσκόπιο για αστρο-παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και για ανάδειξη της νύχτας του Τροόδους, με τα όμορφα μονοπάτια και σημεία αστρο-παρατήρησης:

"Ανεπίσημα μπορώ να πω ότι ο προγραμματισμός για το αστεροσκοπείο Τροόδους πηγαίνει πολύ καλά. Ελπίζουμε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να εγκριθεί και η συγχρηματοδότηση για να θέσουμε τους στόχους των επόμενων δύο χρόνων".

Οι Περσείδες είναι τα πιο μεγάλα και λαμπερά πεφταστέρια και είναι ετήσιο φαινόμενο. Πρόκειται για σκόνη που φλέγεται στην ατμόσφαιρα της γης. Και την οποία άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle όταν πέρασε από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα του πλανήτη μας, το 1992. 

Το Ιδρυτικό Μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας Χρήστος Σάββα δήλωσε: "Θεωρώ, σαν μικρή ευρωπαϊκή χώρα, μπορούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε στην έρευνα στον τομέα της αστρονομίας και από την Κύπρο μας". 

Το μήνυμα του Αστροφυσικού της NASA, Θανάση Οικονόμου, εκφώνησε ο Γιώργος Τζίβας. Όπως αναφέρθηκε, σε διάστημα 16 μηνών έχει επιτελεστεί έργο που σε άλλες χώρες χρειάστηκε μία δεκαετία. 
 

Παναγιώτης Κυπριανού

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.