Από τον Πενταδάκτυλο τα μωσαϊκα του Παγκυπρίου. Θυελλώδης συνεδρία στην Επ. Ελέγχου

Οργή, αγανάκτηση και έντονες αντιδράσεις στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία εξέτασε την προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα για τις οικοδομικές εργασίες στο Παγκύπριο Γυμνασιο. Η προμήθεια υλικών γίνεται στη βάση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, απαντά το Υπουργείο Παιδείας.

Θυελλώδης η συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής για τα πλακίδια μωσαικών που προέρχονται από παράνομες λατομεύσεις εργοστασίου στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, και χρησιμοποιούνται για τις οικοδομικές εργασίες στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. 

Οι βουλευτές επισήμαναν ότι στην προκήρυξη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας τέθηκαν προδιαγραφές για υλικά τα οποία υπάρχουν μόνο στα κατεχόμενα ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό που οδήγησε σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις, που κατασκεύαζαν τα εν λόγω υλικά στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντρέας Μαραγκός τόνισε ότι η προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα γίνεται στη βάση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας επισήμανε τις απουσίες προσώπων που κλήθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής: "Και κληθήκαν, σήμερα, οι πολιτικοί προϊστάμενοι, Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές, και χαθήκαν όλοι. Εξουσιοδοτούσε ο ένας τον άλλο και φτάσαμε στις τεχνικές υπηρεσίες. Αλλά να έχουν υπόψιν τους ότι το θέμα θα επαναγραφεί". 

Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντρέας Μαραγκός υποστήριξε ότι η προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα γίνεται στη βάση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή: "Από το 1972 προχωρούν σε κατεδαφίσεις αιθουσών, οι οποίες σχετίζονται με την ιστορία του τόπου, ενώ και σήμερα επιχειρούν αλλαγές, οι οποίες δεν συνάδουν με το πρώτο ιστορικό σχολείο του τόπου, το οποίο ιδρύθηκε το 1812". 

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, συζητήθηκε και το ζήτημα παραποίησης των τοπωνυμιών στα κατεχόμενα .Στα υλικά που προμηθεύεται το Υπουργείο Παιδείας από τα κατεχόμενα ως τόπος προέλευσης αναγράφεται η παράνομη τουρκική τοπωνυμία. 
Παναγιώτης Κυπριανού

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.