Θησαυρίζει το ψευδοκράτος από τα λεγόμενα πανεπιστήμια

Τεράστια τα καθαρά έσοδα του ψευδοκράτους από τα δεκαεπτά μέχρι στιγμής λεγόμενα πανεπιστήμια που λειτουργούν στις κατεχόμενες περιοχές.Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ό μέσος όρος του κόστους για κάθε φοιτητή ανέρχεται σε 16000 δολάρια ενώ ξένες φοιτήτριες οδηγούνται στην πορνεία για να πληρώσουν τα δίδακτρα.Εκατοντάδες εκατομμύρια είναι τα κέρδη που εξασφαλίζει το ψευδοκράτος με τη παράνομη λειτουργία των λεγόμενων πανεπιστημίων ενώ έχει καταφέρει να καταστήσει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου εκπαιδευτικό κέντρο. 

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε σε μελέτη του το γραφείο τύπου και πληροφοριών για τα λεγόμενα πανεπιστήμια στην κατεχόμενη Κύπρο, το κατοχικό καθεστώς εξασφαλίζει κατά μέσο όρο, δεκαέξι χιλιάδες δολάρια το χρόνο από κάθε φοιτητή. 

Σύμφωνα με τον λεγόμενο υφυπουργό, Οντούλ Μουχτάρογλου το 2016 τα καθαρά έσοδα του ψευδοκράτους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν στα 661 εκατομμύρια δολάρια ενώ τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές τα ποσά ήταν πιο χαμηλά. 

Στην μελέτη του το γραφείο τύπου και πληροφοριών αναφέρει πως σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κυρίου Μπέροβα, από τους ενενήντα χιλιάδες φοιτητές που φοιτούν, οι 50 χιλιάδες είναι από την Τουρκία, οι 14 χιλιάδες είναι τουρκοκύπριοι και 26 χιλιάδες ξένοι φοιτητές από 131 χώρες. 

Ο τουρκοκυπριακός τύπος αποκαλύπτει συχνά στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος μέσω των παράνομων πανεπιστημίων του ψευδοκράτους.

Το 2012 η εφημερίδα Χαβαντίς επικαλούμενη πληροφορίες έγραφε για βροχή χρημάτων από τη Νιγηρία με εμβάσματα που έφθαναν τα 400 χιλιάδες δολάρια τον μήνα. Το 2017 η εφημερίδα Κίπρις ανέφερε πως ξένες φοιτήτριες οδηγούνται στην πορνεία για να καταβάλουν τα δίδακτρα τους στα λεγόμενα πανεπιστήμια και ότι φοιτητές εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Γραφείου Τύπου και Πληροφορίων τα λεγόμενα πανεπιστήμια αυξάνονται, λόγω των τεράστιων χορηγιών που δίνει η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς. Φέτος λειτουργούν δεκαεπτά πανεπιστήμια ενώ άλλα εννέα έχουν εξασφαλίσει άδεια. Τα λεγόμενα πανεπιστήμια έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνονται μέλη σε διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Σάββια Σιάτη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.