Πρόσω ολοταχώς για τον υποθαλάσσιο αγωγό για μεταφορά ΦΑ από το "Αφροδίτη" στην Αίγυπτο

Πρόσσω ολοταχώς για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει το Αφροδίτη με τα τερματικά της Αιγύπτου, χάραξαν οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Αλ Σίσι. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στη Κύπρο συνοδέυτηκε με την υπογραφή τριών ακόμα διακρατικών συνεργασιών καθώς και με τη θεσμοθέτηση κοινών συνεδριάσεων των υπουργικών συμβουλιών των δύο χωρών ανά εξάμηνο.

Στην τελική ευθεία για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει το κοίτασμα Αφροδίτη με τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου μπαίνουν Λευκωσία και Κάιρο. Πρόεδρος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν την διακρατική συμφωνία και στις 21 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαιώθηκε, αρχίζουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών, όπως επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της 1Ης επίσημης επίσκεψης στη Κύπρο του προέδρου της Αιγύπτου, η επιτάχυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Κάτι που σημείωσαν και πρόεδροι Αναστασιάδης και Αλ Σίσι, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη οποία επιστεγάστηκαν οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε σε δηλώσεις του ότι "Με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου και συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των κοινών δράσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες αγοράς προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν έκρυψε παράλληλα το ενδιαφέρον της χώρας του για εξαγωγές και στην Ευρώπη, ενόψει προφανώς και της τετραμερής συνάντησης που θα λάβει χώρα στις 5 Δεκ για την προώθηση του αγωγού East Met.

"Η ανακάλυψη των αποθεμάτων ενέργειας είναι πολύ σημαντική και θα αποφέρει οφέλη στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Ευρώπης σε ότι αφορά τις πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τη θέση της Αιγύπτου και της Κύπρου."

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν παράλληλα την θεσμοθέτηση κοινών συνεδριάσεων των υπουργικών τους συμβουλίων, ανά εξάμηνο, με στόχο όπως ανακοινώθηκε, την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων.

Είναι δε ενδεικτικό πως ο πρόεδρος Αλ Σίσι έφτασε στο νησί συνοδευόμενος από 5 Υπουργούς και τον Αρχηγό των Μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.

"Είναι πρωτοφανείς οι σχέσεις, διαχρονικές και ιστορικές και είναι η ώρα για να δρέψουν οι λαοί μας τους καρπούς αυτών των σχέσεων ανοίγοντας νέες ευκαιρίες επενδύσεων στις δύο χώρες." ανέφερε.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την ανταλλαγή προσφάτως στρατιωτικών Ακολούθων, επόμενος στόχος είναι η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας." είπε ο ΠτΔ. 

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης τόσο οι εξελίξεις στα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στο Συριακό και την κατάσταση στο Λίβανο, ενόψει και της καθόδου αύριο στο Κάιρο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού της χώρας Αλ Χαρίρι, όσο και προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου και του Τουρισμού.

"Ελπίζουμε ότι μετά το επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει απόψε θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες επενδυτικής συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου." είπε ο Πρόεδρος Αλ Σίσι.

Υπεγράφησαν δε τρεις νέες διακρατικές συμφωνίες, στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και των Φαρμάκων, της επιχειρηματικότητας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών καθώς και πρόγραμμα συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας και του Υπουργείου εσωτερικών της Αιγύπτου.

Κατ άλλα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημέρωσε τον συνομιλητή του για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σίσι για την σταθερή στήριξη των κυπριακών δικαίων, εξαίροντας παράλληλα τον σταθεροποιητικό ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου στο Μεσανατολικό.

 Ανταποδίδοντας ο κος Σισι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την προώθηση των Ευρω-Αιγυπτιακών σχέσεων, δηλώνοντας πως προσμένει στη αυριανή τριμερή συνάντηση, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Πιστεύουμε είπε ό Πρόεδρος Αναστασιάδης  "ότι η Αίγυπτος αποτελεί απαραίτητο, στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθερότητα στην περιοχή, η Ενέργεια και το μεταναστευτικό."

Πριν την υπογραφή των συμφωνιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Αιγύπτιο ομόλογο του με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, ενώ ο πρόεδρος Σίσι ανταποδίδοντας απένειμε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Παράσημο του Νείλου. Επίσημη υποδοχή 


Τον κ. Σίσι υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ άγημα της ΕΦ απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας.
 
Ακολούθως, ο κ. Σίσι κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύστησε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας και, αντιστρόφως, ο κ. Σίσι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα μέλη της αντιπροσωπείας της χώρας του.

Μετά από χειραψία εισήλθαν στο Προεδρικό μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δυο χωρών όπου οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μήνυμά του στο Twitter μετά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
 
Όπως ανέφερε, «τιμή και χαρά μου που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι. Η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι «σήμερα, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ, και  παρασημοφορηθηκε από τον Πρόεδρο Σίσι.

Στη συνέχεια υπεγράφησαν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου. 

 Ο κ. Σισι  είχε συνέχεια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και προσφώνησε την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.


Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια ημέρα πριν την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία επίσης θα λάβει χώρα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Προέδρων Αναστασιάδη και Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κυριάκος Πομηλορίδης

ANT1 Newsroom

Master

20/11/2017>14:04

kalogeropullio

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.