Στο έλεος των αγρινών καλλιέργειες και περιουσίες. Περιμένουν εφαρμογή μέτρων οι κάτοικοι Κάμπου

Μέτρα προστασίας για τα αμπέλια και τα περιβόλια τους ζητούν οι κάτοικοι της κοινότητας του Κάμπου. Μίλησαν στην κάμερα του ANT1 για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της αύξησης του πληθυσμού των Αγρινών . Πως απαντά στα αιτήματά τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάστιγα για τα αμπέλια και τα περιβόλια των κατοίκων της κοινότητας Κάμπου τα αγρινά . Τρώνε τους καρπούς και αφήνουν πίσω τους νεκρά δέντρα.

Αποκαλυπτικές οι εικόνες που κατέγραψε συνεργείο του ANT1 στην περιοχή.

O Xάρης Σάββα, μελος Κοινοτικου Συμβουλιου Καμπου ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σε έναν αμπελώνα, τον οποίο τα αγρινά επισκέπτονται καθημερινώς, μέρα νύχτα είναι μέσα. Όπως βλέπετε εδώ, τρώνε και τα σταφύλια μας. Τις κλιματαριές, αυτές όλες, τις έφαγαν τα αγρινά, και είναι τέτοιο το σάλιο τους που ξεραίνεται το αμπέλι.»

Ο Αντρέας Παναγιώτου, κάτοικος Κάμπου είπε ότι «Εγώ σε μία περιοχή είχα επτά σκάλες αμπέλι, το οποίο, επτά χρόνια δεν έτρωγα σταφύλι, λόγω του ότι τα τρώνε τα αγρινά και έτσι το άφησα.»

Άλλος κάτοικος Κάμπου, ο Αγαμέμνων Αναστασίου ανέφερε ότι «Έχω 25 σκάλες περβόλι και καταστράφηκε, έχω 40 σκάλες αμπέλια δεν έχω τίποτα. (αρχή) 0001 Εμείς οι Καμπίτες είμαστε οι μόνοι που προστατεύουμε τα αγρινά, όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις εμάς δεν μας προστατεύουν.»

 «Το αγρινό πάει εκεί που έχει τροφή και νερό. Τα νερά του δάσους τα πήραν στα χωριά και έτσι τα νερά που έμειναν δεν τα καθαρίζουν και έτσι κινδυνεύουν από τα φίδια.» ανέφερε ο Γιάννης Κουελάρης, επίσης κάτοικος Καμπιού.

Στις 29 Μαρτίου, επισκέφθηκαν την κοινότητα Λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας, Υπηρεσία Θήρας και Αγροτικές Οργανώσεις με στόχο την λήψη μέτρων προστασίας των κόπων των ανθρώπων της περιοχής .

Όπως είπε ο Ιωάννης Κασιμίδης, μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου, «Ζητήσαμε από το κράτος να βάλει το τέλι, τους πάλλους, και ο γεωργός να βάλει τον κόπο. Μέχρι τώρα, ακόμη δεν πήραμε απάντηση επίσημη για το τι πρέπει να γίνει.»

Οι κάτοικοι Κάμπου , δηλώνουν φίλοι και προστάτες του αγρινού, τονίζοντας τη σημασία της διαφύλαξής του, τόσο στον Κάμπο, όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Παναγιώτης Κυπριανού

Giorgos

03/12/2017>08:19

Είναι κερός οι κάτοικοι αυτόν των χωρίον να πάνε έξω απο τα όρη και τα δάση για καλό των ίδιων και των άγρινων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ιωάννης Παπαδόπουλος

24/11/2017>14:18

Oi Kaλλιεργητες ο κόσμος θηλαδη της περιοχής Κάμπου και Τσακκιστρας εχει απόλυτο δίκαιο. Ζούμε και πληρώνουμε όλοι τη καταστροφη . Αυτο δείχνει πως κΑνενα σχέδιο προστασίας του ζώου ! Διαχειριστικό όπως το λένε κάποιοι δεν πέτυχε. Επειδη ζω για 33 χρονια το θέμα, έχω τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μου. Το κακό μου φαίνεται πως όλοι οι ειδήμονες εμφανίζονται εκ του πουθενά και στο πουθενά καταλείγουν οι προσπάθειες τους. Το πρόβλημα ειναι και περιβαλλοντικό και σχετικό με τις κλιματικές αλλαγές .....κανένα διαχειριστικό σχέδιο δεν εχει αποτέλεσμα τουλάχιστο για τη πανίδα αν δεν γίνεις ένα με αυτήν, ζωντας τη μέρα και βράδυ. Παλιά σκευτικαν κάποιοι να πάρουν τα αγρινα σε πάρκο στην Αγία Νάπα....Στον τότε πρόεδρο Βασίλειου είπα προσωπικά κατα λέξη, τότε φέρτε την θάλασσα στο Καμπο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.