Στη Ρώμη για τη Σύνοδο των 7 του Νότου ο ΠτΔ

Για τη Ρώμη αναχωρεί αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα σύνοδο των επτά νότιων χωρών μελών της ΕΕ. Τα θέματα που βρίσκονται στην Ατζέντα.

Εκτάκτως στη Ρώμη μεταβαίνει αύριο λοιπόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 4η Σύνοδο των επτά κρατών του Νότου της ΕΕ.

Η σύγκληση της Συνόδου των επτά, κρίθηκε αναγκαία ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής του Φεβρουαρίου και σε αυτή πέραν του προέδρου Αναστασιάδη, θα λάβουν επίσης μέρος οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας.

Στη διάρκεια της Συνόδου, η οποία θα αρχίσει στις 8 αύριο το απόγευμα, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των επτά, θα επιχειρήσουν να μορφώσουν κοινή θέση στα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα έχουν διαβουλεύσεις για θέματα που άπτονται της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και της προώθησης ενός φιλόδοξου οράματος που να διασφαλίζει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Στόχος των επτά είναι η προώθηση μία καλύτερης αρχιτεκτονικής σε σχέση με την Οικονομική και Νομισματική πολιτική της Ένωσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Όπως επίσης και η ενίσχυση και προσαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής που αφορά ειδικότερα τις νότιες χώρες.

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια δείπνου εργασίας, μετά το πέρας του οποίου οι ηγέτες του Νότου θα προβούν, όπως ανακοινώθηκε, σε δηλώσεις.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσει στη Ρώμη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε μια άλλη εξέλιξη ανακοινώθηκε σήμερα η ημερομηνία διεξαγωγής της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας.

Στη Συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, την προσεχή Τρίτη 16 Ιανουαρίου, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β´.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καθοριστεί και η ημερομηνία διεξαγωγής, τόσο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής με το Ισραήλ που αναβλήθηκε, όσο και της τετραμερούς με Ελλάδα Αίγυπτο και Ιταλία, για τον Αγωγό East Med. 

Κυριάκος Πομηλορίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.