Απόφαση - σταθμός από το ΕΔΑΔ για απολυθέντα

Απόφαση-σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωσε απολυθέντα υπάλληλο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Απόφαση-σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε απολυθέντα υπάλληλο των Κυπριακών Αερογραμμών. Αναγνώρισε ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης στην Κύπρο, επειδή ένας από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εκδίκασε την έφεσή του, δεν δήλωσε πως ήταν συμπέθερος με τον δικηγόρο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για απολυθέντα εκπαιδευόμενο πιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο οποίος είχε καταχωρήσει αγωγή, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, και ακολούθως έφεση, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την απόλυσή του.

Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε πως παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, όπως αυτό κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή ένας από τους τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδίκασαν την έφεσή του, δεν αποκάλυψε κατά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, ότι ήταν συμπέθερος με τον δικηγόρο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αιτητής ήταν ο Χαράλαμπος Νικόλα, Κύπριος και Βρετανός υπήκοος.

Αν και δεν είναι δικηγόρος, ζήτησε και έλαβε κατ' εξαίρεση άδεια από το ΕΔΑΔ να αντιπροσωπεύσει τον εαυτό του, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ, ο αιτητής ανακάλυψε, μετά την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, ότι ο γιος ενός από τους τρεις δικαστές, ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση με τα αρχικά Α.Κ. ήταν παντρεμένος με την κόρη του δικηγόρου των Κυπριακών Αερογραμμών, ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση με τα αρχικά Π.Γ.Π.

Το ζευγάρι, μάλιστα, εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου Π.Γ.Π. που ήταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κύριοι δικηγόροι των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι το κλείσιμό τους.

Να σημειωθεί ότι ο αιτητής υποστήριξε ενώπιον του ΕΔΑΔ, και έγινε αποδεκτό, ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη ανεξαρτησία και αμεροληψία, κατά παράβαση του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο.

TAGS: 

Έλλη Κοτζαμάνη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.