Τη νέα πτέρυγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου εγκαινίασε ο ΠτΔ

Τη νέα πτέρυγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε μια εκδήλωση η οποία περιλάμβανε επίσης αποκαλυπτήρια προτομής του Κύπρου Χρυσάνθη στο προαύλιο του σχολείου αλλά και παρουσίαση της ψηφιοποίησης του Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου για παρουσίαση της ψηφιοποίησης του αρχείου του σχολείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το σημαντικό αυτό εκπαιδευτήριο της Κύπρου, που μέσα από την πολυσήμαντη πορεία του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας αλλά και του πολιτισμού μας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου κατά τους 2 αιώνες ζωής του αλλά και σε προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό είτε ως δάσκαλοι και καθηγητές είτε ως μαθητές. «Ξεχωριστό παράδειγμα από τούτο το σχολείο αποτελεί ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο οποίος άφησε έντονη τη σφραγίδα του τόσο στην εκπαίδευση ως καθηγητής υγιεινής για πολλά χρόνια όσο και στη λογοτεχνία, στην κυπρολογία, την ιατρική και γενικότερα τα κυπριακά και πανελλήνια επιστημονικά και ποτιστικά δρώμενα» είπε, υποδεικνύοντας ότι η προτομή του που από σήμερα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του Παγκυπρίου Γυμνασίου φιλοτεχνημένη από τον νεαρό καλλιτέχνη Κυριάκο Καδή αποτελεί ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στο μεγάλο αυτό λογοτέχνη και γιατρό.
 


 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακολούθως πως στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την παιδεία και με πλήρη σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία εμβληματικών σχολείων η Κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στην κτιριολογική τους αναβάθμιση αφενός για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά τους προβλήματα και αφετέρου για να αναδειχθεί η συμβολή τους στα ελληνικά γράμματα και γενικότερα στην πνευματική ζωή του τόπου και να διαφυλαχτεί η συνέχιση της προσφοράς τους.
 
Και εξήγησε πως είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας που υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων και του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή, συντήρηση, φύλαξη, ψηφιοποίηση αλλά και την ερευνητική αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού υλικού του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
 
Σε ό,τι αφορά την ανέγερση της νέα πτέρυγας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε αποφασιστεί οι εργασίες να γίνουν με πλήρη σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του σχολείου και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις οι οποίες τηρώντας διεθνείς προδιαγραφές και επίπεδα ασφάλειας θα διασφαλίσουν και τη λειτουργικότητα του κτιρίου.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου Σοφία Ιωάννου είπε ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο ανέκαθεν συνδύαζε αρμονικά το παλαιό στοιχείο με το νέο, την παράδοση με την καινοτομία, προωθώντας παράλληλα τον Πολιτισμό.
 
Είπε ακόμη ότι στη 200χρονη πορεία του το Παγκύπριο Γυμνάσιο γνώρισε σελίδες δόξας και μεγαλείων αλλά και κινδύνους και απειλές. «Τώρα εν έτει 2018 το Σχολείο βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση της μακρόχρονης ιστορίας του» σημείωσε, τονίζοντας ότι «για να συνεχίσει να ζει και να ανθεί πνευματικά υπάρχει μια προϋπόθεση: Ο απόλυτος σεβασμός στην ιδιοπροσωπία του, η στήριξη, γνήσια, ειλικρινής, ανιδιοτελής και έμπρακτη από την Πολιτεία και τους θεσμούς».
 
«Το Παγκύπριο Γυμνάσιο πρέπει να περάσει πάλι στη σφαίρα της αριστείας, το δικαιούται και το αξίζει» συμπλήρωσε.
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας χαιρέτισε τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Υπουργείο Παιδείας, υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου, υποστηρίζει την ψηφιοποίηση του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου των αρχείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.