Ακινητοποιημένο το γεωτρύπανο αλλά δεν φεύγει

ΕΝΙ: Στη θέση του το Saipem 12000 μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για επίλυση της κρίσης που ξέσπασε με την παρεμπόδιση από τουρκικά πολεμικά του πλοίου γεωτρύπανου της ΕΝΙ να προσεγγίσει το τεμάχιο τρία της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία προχωρά στις επιβεβλημένες ενέργειες δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ η Αγκυρα συνεχίζει τις λεκτικές απειλές.

Ρεπορτάζ Μάριος Αδάμου:Συνέχιση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ προαναγγέλλει η Άγκυρα


Το τουρκικό υπουργείο εξωτεριικών προανήγγειλε συνέχιση των προκλήσεων στην κυπριακή αοζ, προκειμένου οπως ισχυρίζεται να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωστη του τουρκικου υπεξ,  η ε/κ διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακη Δημοκρατία, παραβλέπει τα πραγματικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών των Τ/κ που είναι συνέταιροι  στο νησί της Κύπρου, παρά τις προειδοποιήσεις συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι η ΚΔ σκοπεύει να ξεκινήσει εργασίες στη λεγόμενη ΑΟΖ της στο οικόπεδο τρία. 

“Η Τουρκία", προστίθεται στην ανακοίνωση", συμμερίζεται τις δίκαιες ανησυχίες των Τ/κ. "Όπως είχαμε τονίσει αρκετές φορές και παλαιότερα, όπως θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί με το ψευδοκρατος’ τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο της στήριξής μας στην τ/κ πλευρά”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “ο μόνος υπεύθυνος για το αποτέλεσμα της κατάστασης που θα προκύψει από αυτό θα είναι η ε/κ πλευρά η οποία συνεχίζει με επιμονή τις μονομερείς δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες χωρίς να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και αντί να προσπαθεί για μια λύση δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική του Κυπριακού”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “αυτή τη στάση της ε/κ πλευράς που δεν διστάζει με ανευθυνότητα να διακινδυνεύσει την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί και τον βασικό λόγο που δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα”.

“Τελικά οι Ε/κ αποκάλυψαν για άλλη μια φορά ότι στη Σύνοδο για το Κυπριακό πέρσι δεν θα προσεγγίσουν σε ένα συνεταιρισμό με βάση την πολιτική ισότητα με τους Τ/Κ και γι αυτό το λόγο και η Σύνοδος έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα. Όσο ΚΔ, συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πόσο μακριά βρίσκεται από το να αντιλαμβάνεται τους Τ/Κ ως ίσους συνέταιρους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι “με αυτή την αφορμή, θέλουμε να τονίσουμε ότι αναμένουμε από τις εταιρείες τρίτων χωρών να μην στηρίζουν διά της συνεργασίας τους με την Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου την εν λόγω στάση η οποία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού”.


Σε ανοικτη γραμμή επικοινωνίας Λευκωσία-Ρώμη 


Λευκωσία και Ρώμη, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει πως το Saipem 12000, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της εταιρείας, επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος  Saipem 12000 αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού».Το σκάφος, σημείωσε, εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης.
 
Το Saipem 12000, κατέληξε στη δήλωσή του, έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 στα ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Την Πέμπτη η ΕΝΙ ανακοίνωσε υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο Καλυψώ 1, η οποία επιβεβαιώνει επέκταση του μοντέλου «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ΕΝΙ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη  φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ», προσθέτοντας ότι γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.

«Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», σημειώνεται.Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο.«Το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρεται.Προστίθεται ότι «θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης».


Μάριος Αδάμου

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.