"Πνιγμένοι" στη σκόνη για 6η ημέρα

Συνεχίζει να σκεπάζει την χώρα μας το σύννεφο σκόνης που έρχεται από την Βόρειο Αφρική και έχει πλήξει αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας προληπτικά, με τους λειτουργούς του τμήματος μετεωρολογίας να προειδοποιούν για βροχές, καταιγίδες και πιθανόν χιόνια στα ορεινά τις επόμενες μέρες.


Πυκνή σκόνη από την Βόρειο Αφρική πλήττει την Κύπρο για  έκτη συνεχόμενη ημέρα. Πρόκειται για το πιο παρατεταμένο σύννεφο σκόνης που είχαμε στην Κύπρο. 

Το τμήμα επιθεώρησης εργασίας που είναι αρμόδιο για την ποιότητα του αέρα εξέδωσε και σήμερα ανακοίνωση σημειώνοντας πως τα επίπεδα σκόνης ξεπέρασαν  τα πενήντα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρό αέρα που είναι η οριακή τιμή που καθορίζεται από την σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 53 μg/m3 και 82 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018, κυμάνθηκε μεταξύ 55 και 81 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.


Όπως εξήγησε ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης, δεν είναι ένα επεισόδιο το οποίο πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, παρόλα αυτά είναι οι τιμές πάνω από την οριακή τιμή για αυτό και προχωρούσε σε συμβουλές προς τον κόσμο, να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Σε επίπεδα που έγιναν στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ουσίες, συμφωνα με τον κ. Σαββίδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο βάρδιας στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εξαιτίας της σκόνης, καταγράφηκαν και σήμερα μεμονωμένα περιστατικά που αφορουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά κυρίως προβλήματα. 

Η σκόνη όπως αναφέρουν οι λειτουργοί του τμήματος μετεωρολογίας, υποχωρεί αργά το βράδυ της Κυριακής και από την Τρίτη αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. 

Σύμφωνα με τον λειτουργό του τμήματος, Ιάσωνα Χριστοδουλου, την Τρίτη έχουμε κάποιες βροχές, χωρίς να αποκλείεται καταιγίδα κυρίως το πρωί και το μεσημέρι. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα στις υψηλές κορυφές του Τροόδους να έχουμε χιονόνερο για το πρωινό προς το μεσημέρι της Τρίτης. 

Σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας από την Τρίτη προβλέπουν παράλληλα οι μετεωρολόγοι. Θα μειωθεί κατά πέντε βαθμούς, με τις θερμοκρασίες να επανέρχονται με την μείωση αυτή, στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. ANT1 Newsroom

Σάββια Σιάτη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.