Νέο τραγικό λάθος με ταυτοποιηθέντα οστά

Αποκάλυψη-σοκ για δύο νέες λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων, που είχαν γίνει στο πλαίσιο του μονομερούς προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων. Τα λάθη εντοπίστηκαν από τις έρευνες που συνεχίζει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, καθώς τα οστά των δύο εντοπίστηκαν ενός στη Μόρα και του δεύτερου στο Κιόνελι. Μία οικογένεια καλείται τώρα να επιστρέψει τα λείψανα, έξι χρόνια μετά την ταφή τους.Γολγοθάς χωρίς τέλος για συγγενείς αγνοουμένων. Σήμερα, αποκαλύφθηκαν άλλες δύο λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε τάφους στα κατεχόμενα, ο ένας στο τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα και ο άλλος στο Κιόνελι. 


Οι λάθος ταυτοποιήσεις είχαν γίνει το 2005, στο πλαίσιο του μονομερούς προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων από τα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Οι δύο οικογένειες είχαν αρχικά ειδοποιηθεί το 2007, στο πλαίσιο του προγράμματος, πως τα λείψανα των αγαπημένων τους είχαν εντοπιστεί στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λακατάμια και πως είχαν ταυτοποιηθεί. 
Τα λάθη εντόπισε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, εκπρόσωπος της οποίας επισκέφθηκε σήμερα μία από τις οικογένειες και την ενημέρωσε διά ζώσης. 

Στη μία περίπτωση, τα οστά παραδόθηκαν στην οικογένεια και τάφηκαν με τιμές, ήδη από το 2012. Εξι χρόνια αργότερα αποδείχθηκε πως η ταυτοποίηση ήταν λανθασμένη, καθώς ο αγνοούμενος της οικογένειας εντοπίστηκε θαμμένος στα κατεχόμενα. 

Το λάθος αποδίδεται, και αυτή τη φορά, στο πολύ μικρό δείγμα οστών που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, αλλά και στην αλλοίωση της ποιότητας του γενετικού υλικού από την πάροδο του χρόνου. 

Η ΔΕΑ ενημέρωσε σήμερα την οικογένεια για το λάθος, ζητώντας εκταφή και επιστροφή των λειψάνων. Οσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, η οικογένεια δεν παρέλαβε ποτέ τα οστά, καθώς θεωρούσε την όλη διαδικασία λανθασμένη. Τώρα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της και θα κληθεί να παραλάβει τα σωστά οστά προς ταφή με τις δέουσες τιμές. 


Παναγιώτης Κυπριανού

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.