Καμπανάκι για τη νόσο των Σταυροφόρων

Τα προβλήματα των ασθενών που πάσχουν από την νόσο των σταυροφόρων συζήτησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Επτά ασθενείς ανα 100 χιλιάδες πολίτες.

Με την αγωνία ζουν οι κάτοικοι της Πάχνας και της ευρύτερης περιοχής της Πάφου καθώς και όσοι έχουν καταγωγή από την επαρχία της Κερύνειας. Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου γενετικής και του υπουργείου υγείας η νόσος των Σταυροφόρων κυρίως εμφανίζεται στις πιο πάνω περιοχές ωστόσο λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ανα το παγκύπριο. 

Το θέμα συζήτησε η επιτροπή υγείας της βουλής οπου λέχθηκε ότι η μεταμόσχευση ύπατος δεν είναι το τέλος της θεραπείας διότι σε ένα ποσοστό του 20% μετά από δέκα με δώδεκα χρόνια οι ασθενείς εμφανίζουν άλλες επιπλοκές και τελικά πεθαίνουν από εγκεφαλική αιμορραγία. Οι κάτοικοι ζητούν να εξεταστούν όλοι οι πολίτες ώστε σε περίπτωση που εκδηλωθούν τα συμπτώματα να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Σε επαφή με γιατρούς ανα το παγκόσμιο βρίσκεται το ινστιτούτο γενετικής ώστε να βρεθεί θεραπεία. 

Η βουλή θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό και αυτών των ασθενών ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, αφού όπψς είπε, η Κύπρος έχει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα και δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό. 

Αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής από την γενική διευθύντρια του υπουργείου υγείας ότι το 2015 στάλθηκαν 23 ασθενείς στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ύπατος και παρακολούθηση το 2016, 35 και το 2017, 49. 


Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.