Για το συμφέρον των παιδιών και την ομαλότητα "Ναι" Υπουργού Παιδείας στο ραντεβού με εκπαιδευτικούς

Στο τραπέζι του διαλόγου κάθονται αύριο Υπουργός Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Απάντησε θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυναν ΠΟΕΔ, ΟΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για επείγουσα συνάντηση. Στόχος να βρεθεί κοινό έδαφος για το καλό των παιδιών και του δημόσιου σχολείου.

Κλείδωσε η συνάντηση μεταξύ Υπουργού Παιδείας και Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Ο Υπουργός απάντησε θετικά στην πρόσκληση που παρέδωσαν, μετά την κοινή τους συνεδρία, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ στην Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου. 

Στην επιστολή - πρόσκληση, συμπεριλήφθηκε και το ψήφισμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να παραδώσουν στον Υπουργό Παιδείας την περασμένη βδομάδα, καθώς και το καταστατικό της ΜΕΠΕΥ, το οποίο αποτελεί το επίσημο όργανο συλλογικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών λειτουργών για τη ρύθμιση των γενικών ωρών απασχόλησης στον τομέα της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. 

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης σε ανάρτησή του στο Twitter είπε: "Mε γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και την ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων τον προσεχή Σεπτέμβρη, έχω ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και θα παρευρεθώ στην αυριανή συνάντηση, παρόλο που είχαμε ήδη στείλει πρόσκληση για τις 24/7". 

Στόχος των εκπαιδευτικών οργανώσεων, να βρεθεί η χρυσή τομή που θα οδηγήσει στην επαναφορά των δημοκρατικών διαδικασιών στην εκπαίδευση, στην απόσυρση των ετσιθελικών και χωρίς διάλογο αποφάσεων και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε: "Εμείς οφείλουμε αυτό το μήνυμα να το μεταφέρουμε με τον πιο επίσημο τρόπο γι' αυτό φέραμε μια επιστολή εδώ με την οποία προσκαλούμε τον κύριο Υπουργό αύριο Τρίτη στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ με σκοπό να συζητήσουμε τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του διαλόγου όπως αυτές προβλέπονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Είμαστε υπέρ ενός σωστού εκπαιδευτικού και όχι οικονομικού εξορθολογισμού".

Στην ανάγκη για θεσμικό διάλογο αναφέρθηκε από το στούντιο του ΑΝΤ1 και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους:

"Εμείς θέλουμε μία διαδικασία που να κινείται στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου όπως τον ξέρουμε. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε όχι όμως στη βάση τετελεσμένων αποφάσεων".

Στην συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ, θα παραστούν ο Υπουργός Παιδείας, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της κάθε οργάνωσης, ενώ πρόσκληση έλαβε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. 

Τη δυσαρέσκεια τους για την διευθέτηση συνάντησης, στην οποία δεν προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποί τους, εξέφρασαν οι οργανωμένοι γονείς:

"Αν μιλούμε για εξορθολογισμό, ναι στον διάλογο αυτό έχουν λόγο και οι οργανωμένοι γονείς. Δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε αλά καρτ. Ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει τώρα", δήλωσε ο Κυριάκος Νικηφόρου. 

Στο μεταξύ, νομοθετική ρύθμιση για τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών θα εισηγηθεί ο Γενικός Ελεγκτής, με τον ίδιο να αναφέρει ότι η ελεγκτική υπηρεσία έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα από το 2016. 

"Τότε το υπουργείο παιδείας είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Ο γενικός εισαγγελέας είχε γνωματεύσει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ο περί εκπαιδευτικής υπηρεσίας νόμος και να καθοριστεί με το ποιου είδους νομοθεσία θα ρυθμίζεται αυτό το θέμα και έδωσε δύο επιλογές, είτε με την έκδοση διατάγματος είτε με κανονιστική πράξη".

Πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να γίνει η τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία θα οδηγηθεί στην Βουλή, και μετέπειτα ο νόμος, τον οποίο θα ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας, θα καθορίζει το είδος της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα ρυθμίζει αυτό το θέμα. 

Νωρίτερα. 
Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής πρότεινε σημερα νομοθετική ρύθμιση για τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών, δηλώνοντας οτι κατι τέτοιο μπορει να γινει αφού διατυπωθεί η θέση της κυβέρνησης και οριστικοποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί.

Μαίρη Αυξεντίου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.