Ο κυπριακός Ελληνισμός θυμάται... 44 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας.

20 Ιουλίου το 1974, η τραγικότερη μέρα στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας. 44 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Η Τουρκία εισέβαλε στο νησί μας σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή ενώ οι πληγές που προκάλεσε ο Αττίλας, παραμένουν ακόμη ανοικτές.

Όπως ήχησαν και την μαύρη εκείνη ημέρα, έτσι και σήμερα ο  ήχος των σειρήνων  στις 05:30, ξύπνησε στον κυπριακό Ελληνισμό μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι Τούρκοι σκότωσαν, βίασαν, λεηλάτησαν, εκτόπισαν και συνεχίζουν να κατέχουν με τη βία το 37% του εδάφους μας.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και τη βίαιης μετακίνησης πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018, εξακολουθούν να αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974, 846 Ε/Κ και 271 Τ/Κ.''

kanenas_den_ksexna

Η Τουρκία, με πρόσχημα το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, εισβάλλει το νησί, σηματοδοτώντας την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα εξαπολύουν βόμβες με στόχο την εθνική Φρουρά αλλά και αμάχους. Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και διακόσιες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

eisvoli1
<br>
<br>
</p>
<p>Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).Ο κυπριακός ελληνισμός, θυμάται και συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση. Η εικόνα των εκατοντάδων Τούρκων αλεξιπτωτιστών στον τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας Κιόνελι, τρομακτική. </p>
<p>Οι πρώτοι Τούρκοι εισβολείς πάτησαν το πόδι τους στην αφύλακτη Κερκόπορτα, στην ακτή του Πέντε Μίλι. </p>
<p>Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται εκτάκτως, η Τουρκία όμως αγνοεί τα ψηφίσματα που την καλούν να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο. Αντίθετα παραβιάζοντας διαδοχικές συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, εδραιώνει τα τετελεσμένα επί του κυπριακού εδάφους. <span> </span>Το έγκλημα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.<span>  </span>Την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μεσαορίας και της Μόρφου. </p>
<p>Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα</p>
<br>
<iframe width=

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).Ο κυπριακός ελληνισμός, θυμάται και συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση. Η εικόνα των εκατοντάδων Τούρκων αλεξιπτωτιστών στον τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας Κιόνελι, τρομακτική.

Οι πρώτοι Τούρκοι εισβολείς πάτησαν το πόδι τους στην αφύλακτη Κερκόπορτα, στην ακτή του Πέντε Μίλι.

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται εκτάκτως, η Τουρκία όμως αγνοεί τα ψηφίσματα που την καλούν να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο. Αντίθετα παραβιάζοντας διαδοχικές συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, εδραιώνει τα τετελεσμένα επί του κυπριακού εδάφους.  Το έγκλημα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, με τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.  Την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μεσαορίας και της Μόρφου.

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα.

eisvoli2

Η Κύπρος θυμάται, τιμά και συνεχίζει τον αγώνα για δικαιώση


Σήμερα, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Στις οκτώ το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων,, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στον Τύμβο. Παρόντες στην τελετή ήταν  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμένος, ο Γεώργιος Βαρεμένος, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων καθώς και εκπρόσωποι συνδέσμων αγωνιστών από την Ελλάδα και μέλη των πληρωμάτων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.
 
Στη συνέχεια τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και θα γίνει παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Εκεί παρέστησαν οι πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές του τόπου.

Στις 20.45 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι κύριος ομιλητής σε εκδήλωση Μνήμης για τις Μαύρες Επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους νεκρούς της κυπριακής τραγωδίας, τονίζοντας την ανάγκη μια ενότητα και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.


eisvoli3


ANT1 Newsroom

ΘΩΜΑΣ

20/07/2018>09:47

Ο ΛΑΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΕ, ΚΑΙ ΠΟΝΑ ΑΚΟΜΗ. ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝΕ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΓΕΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΘΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΧΟΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΙΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.