Δεν περιέλαβαν νόμο του 2005 που δίδει το δικαίωμα στον γιατρό να παρακάμψει τον γονέα

Ο θάνατος του 8χρονου κοριτσιού στη Λεμεσό στάθηκε η αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση για το σύστημα και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στα νοσοκομεία. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων αποκαλύπτει ότι υπάρχει νομοθεσία από το 2005 που δίδει το δικαίωμα στους ιατρούς να παρακάμπτουν τον γονέα ή τον κηδεμόνα ανήλικου ασθενή σε συγκεκριμένα περιστατικά, ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν ότι οι εν λόγω πρόνοιες δεν περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα που ακολουθούν.

Ένα αλαλούμ προκλήθηκε με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 8χρονου κοριτσιού στη Λεμεσό τη Δευτέρα.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, αναφέρει ότι από το 2005 έχει ψηφιστεί η περί των Δικαιωμάτων των Ασθενών νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στους λειτουργούς υγείας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανήλικων ασθενών, να παρακάμπτουν τους γονείς και να παράσχουν ιατρική φροντίδα. 

Ο πρόεδρος ΠΟΣΠΦ Μάριος Κουλούμας δήλωσε: "Εάν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, υπάρχει διαδικασία να καλούνται αρμόδιοι φορείς και στην προκειμένη περίπτωση οι νομικές υπηρεσίες για να αναλάβουν το περιστατικό και να βγάλουν διάταγμα από δικαστήριο. Σε επείγοντα περιστατικά, η νομοθεσία καθορίζει ότι ο επαγγελματίας υγείας, προχωρεί κατά την κρίση του, παρά την ένσταση του γονέα στην παροχή ιατρικής φροντίδας, και μάλιστα ο νόμο καθορίζει και τι σημαίνει επείγον". 

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ο οποίος ξεκαθάρισε, ότι στα πρωτόκολλα που καλούνται να ακολουθούν οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν έχουν ενσωματωθεί οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και διερωτήθηκε ποιος φταίει για το κενό αυτό:

"Ξαφνικά ακούμε ότι υπάρχει νόμος από το 2005. Ξαφνικά γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες στο ίδιο έργο θεατές. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι υπάρχουν πρωτόκολλα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι οι νόμοι ενώ υπάρχουν δεν εφαρμόζονται. Και αρχίζουν να εμφανίζονται ερωτηματικά. Αν υπάρχουν οι νόμοι, ποιος έπρεπε να τις εντάξει στα πρωτόκολλα ή στις διαδικασίες που εφαρμόζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Θεωρούμε ότι αφού υπάρχουν τέτοιες νομοθεσίες, έπρεπε οι καθ ύλην αρμόδιοι να ελέγχουν αν εφαρμόζονται. Αυτό που εμείς βιώνουμε, είναι ότι κάποιοι ενώ γνώριζαν δεν εφάρμοσαν, κάποιοι ενώ γνώριζαν δεν άσκησαν τον έλεγχο που έπρεπε και στη μέση των δύο άκρων είναι ο ασθενής και οι γιατροί".

Υπογράμμισε μάλιστα την επιτακτική ανάγκη διόρθωσης του κενού, τονίζοντας ότι θα αποστείλουν επί του ζητήματος επιστολή στο Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Τόσο ο κύριος Κούμας όσο και ο κύριος Κουλούμας, διευκρίνισαν ότι οι τοποθετήσεις τους δεν αφορούν στον τραγικό θάνατο της 8χρονης στη Λεμεσό την Δευτέρα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. 

Όσον αφορά στην ποινική διερεύνηση του θανάτου του κοριτσιού, το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει τις εξετάσεις με τη λήψη καταθέσεων. 

Χρυστάλα Βιλάνου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.