Εργοτάξια σε 95 σχολεία: Φωνές εκπαιδευτικών ενώ καθησυχάζει το Υπουργείο [εικόνες]

Τα σχολεία-εργοτάξια αποτελούν ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών. Σε εξέλιξη βρίσκονται κατασκευαστικά έργα σε 95 σχολεία παγκυπρίως, με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου να διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος. Τα τελευταία 24ωρα, βίντεο και φωτογραφίες από τα σχολεία-εργοτάξια, κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Σχολεία πραγματικά εργοτάξια. Τα τελευταία 24ωρα, γονείς και εκπαιδευτικοί διαρρέουν κατά ριπάς στο διαδίκτυο, δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο, από σχολικές μονάδες στις οποίες διεξάγονται εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, με επικίνδυνα υλικά διασκορπισμένα σε κάθε μέρος των μονάδων. 

Ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Μαραγκός, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι ανέφερε πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται εργασίες σε 95 σχολεία, παγκύπρια.

Σημειώνοντας ότι σε κάποιες σχολικές μονάδες γίνονται έργα εκατομμυρίων, τα οποία, χρειάζονται χρόνο για να αποπερατωθούν, σε αντίθεση με μικρότερες εργασίες που γίνονται σε σχολεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόνισε καθησυχάζοντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας:

"Ούτε οι μαθητές ούτε οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι γενικότερα στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες διατρέχουν κίνδυνο, καθώς, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας".

Δηκτικός, ωστόσο, ήταν ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους σχολιάζοντας τις εικόνες στα σχολεία εργοτάξια:

"Όταν μας λέει το Υπουργείο Παιδείας, ότι όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους". 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού Ντίνο Έλληνα, οι σχολικές εφορίες που έχουν την ευθύνη της αξιολόγησης κτιριακών εγκαταστάσεων, έχουν επιπλέον κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ, για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Ανησυχίες και προβληματισμό εκφράζουν και οι γονείς, με τον Γραμματέα Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Λευκωσίας Πέτρο Πέτρου, να επισημαίνει ότι το φαινόμενο των σχολείων εργοτάξια είναι διαχρονικό, αλλά αυτή τη φορά μπήκε στο κάδρο της πολεμικής των εκπαιδευτικών οργανώσεων με το Υπουργείο Παιδείας. 

Οι αξιολογήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων γίνονται από τις σχολικές εφορείες, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να επεμβαίνουν σε σοβαρά κτιριακά προβλήματα, σύμφωνα με τους κανονισμούς και την νομοθεσία.

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.