Προσπαθεια αποφυγής της απεργίας από τους γονείς

Μεσολαβητική προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στην κρίση στην παιδεία, από τους οργανωμένους γονείς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Την απόφαση ότι οι μαθητές δεν θα μεταβούν στα σχολεία τις ημέρες της απεργίας των εκπαιδευτικών έλαβαν οι οργανωμένοι γονείς οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Αποδίδουν την απόφαση τους σε λόγους ασφαλείας. 


Από χθες, οι οργανωμένοι γονείς είχαν αναφέρει πως θα δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη σήμερα νωρίς το πρωί ειχαν συνάντηση με τον Υπουργό.

Κατά την συνεδρία οι γονείς απαίτησαν πως για λόγους ασφαλείας να παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι Τριτη και Τετάρτη και να μην μεταβούν στις σχολικές μονάδες όπως επισης συζητήθηκαν τρόποι για εξευρεση λύσεων εάν οι απεργίες συνεχιστούν ο διδακτικός χρόνος που θα χαθεί να αναπληρωθεί . Επισης φαινεται πως κατα την συνάντηση οι γονεις φαίνεται να ζήτησαν την επαναδιατύπωση της τελευταίας πρότασης της 6ης Σεπτεμβρίου που κατέθεσε η κυβέρνηση και απορρίφθηκε απο τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. 


Ο Υπουργός Παιδείας, τονισε ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και πρόσθεσε ότι έχουν ενημερωθεί οι γονείς για τη συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου.

«Διαπιστώθηκε, πράγματι, ότι η συγκεκριμένο παράγραφος είχε διαφοροποιηθεί προχθές από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει 12 παραγράφους με διάφορα σημεία. Φαίνεται ότι η μόνη παράγραφος, με αριθμό 4, ήταν αυτή που διαφοροποιήθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και έφερε αυτό το αποτέλεσμα", ανέφερε.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, "αυτή η παράγραφος αναφέρει ότι εάν μέσα από το διάλογο διαπιστωθεί ότι λανθασμένα αποκόπηκαν κάποιες ώρες από τους εκπαιδευτικούς, τότε αυτό δε θα μείνει έτσι, θα πιστωθούν στους εκπαιδευτικούς αυτές οι ώρες αναλογικά τα επόμενα τρία χρόνια προς όφελος των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν αλλάξει το λεκτικό, λέγοντας να μας δώσετε τις ώρες αυτές εκ των προτέρων και είτε συμφωνήσουμε είτε όχι αυτές να είναι δεδομένες και μετά να δούμε πως προχωρούμε. Δηλαδή στη βάση των συμφωνηθέντων», σημείωσε.

Η θέση των αδιόριστων


Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου αδιόριστων εκπαιδευτικών κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο τα μέλη του συνδέσμου ενδέχεται να ανταποκριθούν σε κάλεσμα του υπουργείου για εργασία τις ημέρες της απεργίας: «Αν μας καλέσει να δουλέψουμε από ότι διαβάσαμε με το καθεστώς που εργαζόμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια δηλαδή με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών εννοείται ότι θα αρνηθούμε."

Νωρίς το απόγευμα οι οργανωμένοι γονείς συναντήθηκαν με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων με επίκεντρο την εισήγηση τους για πιστώσεις απαλλαγών. Κατα την συνάντηση έγιναν σκέψεις για τους τρόπους με τους οποίους θα βρεθεί η χρυσή τομή στην επιμαχη παραγραφο και το Σαββατοκυριακο αναμενεται οι προσπάθειες να συνεχιστούν. 

Την ίδια ωρα η Τράπεζα Κυπρου ανέλαβε πρωτοβουλία και με ανακοινωση ενημερώνει τους γονείς που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους ότι θα τα φιλοξενήσει και θα τα απασχολήσει με ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένους χώρους. 

Σεβαστή η απεργία αλλά...

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστό από όλους και σίγουρο νόμιμο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, «παρόλο που ως γονείς δεν μπορούμε να συμφωνούμε με απεργιακά μέτρα τα οποία πλήττουν τα παιδιά μας και την εκπαίδευση των παιδιών, και κυρίως την μέση εκπαίδευση που υπάρχουν οι τελειόφοιτοι μαθητές».


Τα όσα δήλωσαν μετά την συνάντηση που είχαν Υπουργός και Οργανωμένοι γονείς: 

Δεν αποτελούν αυτοσκοπό τα αντίμετρα για την Κυβέρνηση, λέει ο Υπουργός


Δεν αποτελούν αυτοσκοπό τα αντίμετρα για την κυβέρνηση η οποία προτάσσει το διάλογο και δηλώνει ότι αν γίνει αποδεκτή η συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου, μπαίνουμε αμέσως στα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, τονίζει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί όπου επισκέφθηκε το δημοτικό Επισκοπής,  η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη χαθεί ο διδακτικός χρόνος των παιδιών, « θα μελετήσουμε όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Ναι έχουμε αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένουμε να έχουμε σύντομα συνάντηση ως διυπουργική επιτροπή. Σε μια περίπου ώρα θα έχω συνάντηση με τους οργανωμένους γονείς στο γραφείο μου και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάτω όλα τους πιθανούς τρόπους αυτής της κατάστασης».

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς θα συζητήσει με τους οργανωμένους γονείς, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε «Εφ όλης της ύλης. Θέλω να ακούσω τους γονείς τι έχουν να μου πουν και πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση αυτή στην οποία βρισκόμαστε».

Ερωτηθείς για το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής με το Γενικό Εισαγγελέα,  ο Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί. «Αναμένω απάντηση, δεν ξέρω  έχουμε στείλει επιστολή χθες, αντιλαμβάνεστε ότι έχει το πρόγραμμα του,  γνωρίζει και ο ίδιος τη σοβαρότητα του θέματος και είμαι σίγουρος ότι το συντομότερο δυνατό θα έχουμε αυτή την επαφή» είπε.*Φωτογραφίες: Ανδρέας ΜανώληAO3_I7973

AO3_I7986

AO3_I7995

AO3_I8013

AO3_I8051

AO3_I8075

AO3_I8081

AO3_I8088

AO3_I8102

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.