Νέα πρόκληση τουρκικού υπεξ για τους μουφτήδες της Δυτικής Θράκης

Επαναφέρει το θέμα των μουφτήδων η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν "παίρνει το μάθημά της", αναφέρει σε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Σε ανακοίνωσή του σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή το νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί και αφορά στα οικογενειακά και κληρονομικά δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, εγκαλεί την Ελλάδα στο θέμα των μουφτήδων, λέγοντας ότι δεν "παίρνει το μάθημά της" ώστε να προβεί και σε αλλαγές στο θέμα της εκλογής των μουφτήδων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη. 


Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η ελληνική βουλή στις 9 Ιανουαρίου έκανε αποδεκτό ένα νόμο που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση του ισλαμικού νόμου για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, (όπως αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα).

Οι αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν στα καθήκοντα των εκλεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτή τη νομοθετική εργασία.

Το εν λόγω νομοθέτημα ετοιμάστηκε όταν μίας ομογενής μας της Δυτικής Θράκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσδοκούμε η Ελλάδα να προβεί στην εφαρμογή και των άλλων αποφάσεων του ΕΔΑΔ χωρίς διακρίσεις και να καταγράψει τις κοινωνικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να βρίσκει δικαιολογία στην ονομασία τους.

Παρακολουθούμε με θλίψη την τελευταία περίοδο την Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, να ασκεί πιέσεις μέσω ποινικών διώξεων στους εκλεγμένους μουφτήδες.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν σε δίκες του ΕΔΑΔ η Ελλάδα καταδικάστηκε πέντε φορές με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας όσον αφορά στην εκλογή των μουφτήδων. Γι’ αυτό το λόγο αναμένουμε η Ελλάδα να πάρει το μάθημά της από το παρελθόν και να δώσει τέλος στις νομικές διώξεις που ασκεί εναντίον των εκλεγμένων μουφτήδων».

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.