Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη: Νέα σενάρια για καταστροφή του πλανήτη - Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Ένας αστεροειδής, 15 έως 30 μέτρων, θα περάσει ξυστά από τη Γη στις 12 Οκτωβρίου και θα δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρία να δοκιμάσουν το δίκτυο προστασίας του πλανήτη μας. Το πέρασμα του αστεροειδή έχει δώσει τροφή και στους συνωμοσιολόγους, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο.

Ο αστεροειδής 2012 TC4, μήκους 15-30 μέτρων, που πέρασε ξανά από τη Γη πριν από 5 χρόνια, θα πλησιάσει ξανά τον πλανήτη μας. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΑSA, στις 12 Οκτωβρίου θα περάσει σε απόσταση μόνο 13 χιλιάδων 200 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. 

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, παρατηρούν εδώ και μήνες την πορεία του αστεροειδή που κινείται με ταχύτητα περίπου 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Όπως διαβεβαιώνουν δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας, ούτε για τους γεωστατικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Μάλιστα το πέρασμα του αστεροειδούς, θα τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την τροχιά και τη σύνθεσή του, αλλά και να δοκιμάσουν την πλανητική άμυνα, ενεργοποιώντας τα διεθνή δίκτυα παρατηρητηρίων και τα ερευνητικά κέντρα. 

Όπως συνέβη ωστόσο και σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις, το θέμα έχει δώσει τροφή και στους συνωμοσιολόγους, που έχουν αναπτύξει νέα σενάρια καταστροφής της Γης.

Οι επιστήμονες ωστόσο τα απορρίπτουν κατηγορηματικά και εξηγούν ότι παρόλο που ο εν λόγω αστεροειδής συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς, δεν απειλεί τη δεδομένη στιγμή τη Γη. 

Τα επόμενα 100 χρόνια δεκάδες αστεροειδείς, ανάμεσά τους και ο 2012 TC4, θα πλησιάσουν απειλητικά τη Γη, κάποιοι εκ των οποίων θα ξεπερνούν μάλιστα τα 100 μέτρα σε διάμετρο.

Γι' αυτό και οι υπηρεσίες διαστήματος σε ολόκληρο τον κόσμο προετοιμάζουν σχέδια αποτροπής ενδεχόμενης σύγκρουσης. 
 

Χρυστάλα Βιλάνου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.