Ατυπο πάγωμα της ενταξιακή πορείας της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία υιοθέτησαν σκληρή γραμμή κατά της Άγκυρας.

Στον γύψο τοποθετείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία υιοθέτησαν σκληρή γραμμή κατά της Άγκυρας στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αντίθετα, η Βρετανία και η Κομισιόν στήριξαν την ενταξιακή προοπτική της. Όλες οι πληροφορίες, και για την στάση που τήρησε η Λευκωσία.

Άτυπο πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αντανακλούν οι τοποθετήσεις των ισχυρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER. Διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν πρόκειται να ανοίξουν στο προβλεπτό μέλλον, ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική υποκαθίσταται με την προσπάθεια για ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες και με το εγχείρημα αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Αυστρία ζήτησε επίσημο πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι δεν προσυπογράφει, επί του παρόντος τουλάχιστον, την έναρξη διαβουλεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γαλλία κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην υπόσχονται ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Αντίθετα, η Βρετανία επεχείρησε να ρίξει σωσίβιο στην Άγκυρα, εκφράζοντας στήριξη στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, ενώ ζήτησε ενίσχυση του ευρωτουρκικού διαλόγου. Στην ίδια γραμμή και η Κομισιόν που ευελπιστεί ότι μετά τις εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου και τις εκλογές στην Αυστρία στις 10 Οκτωβρίου, οι δύο χώρες θα διαφοροποιηθούν, προς όφελος της Τουρκίας.

Στην διάρκεια της συζήτησης, η Λευκωσία απέρριψε κάθε προσπάθεια εγκαθίδρυσης συναλλακτικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Υποστήριξε ότι το νήμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να κοπεί, αλλά ζήτησε την εφαρμογή των κυπρογενών υποχρεώσεων.

Συναφείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Λευκωσία ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι ως αποτέλεσμα της διακοπής των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό, αναστέλλονται και οι διαδικασίες για εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεπώς και οι εργασίες της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής. Η Κομισιόν θα συνεχίσει πάντως τις προσπάθειες της προς αυτή τη κατεύθυνση, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού κανονισμού, με βάση τη πρακτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια.

Παύλος Ξανθούλης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.