Η Ρουμανία στηρίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο ως προεδρεύουσα

Η νέα Κυβέρνηση Ερντογάν επενδύει στη Ρουμανία για αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Στη Ρουμανία ποντάρει η Τουρκία, για αναζωογόνηση της ενταξιακής της πορείας, με αφετηρία το 2019. Η Ρουμανία, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, στηρίζει εν λευκώ την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης, που αποτελεί κόκκινο πανί για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η νέα Κυβέρνηση Ερντογάν επενδύει στη Ρουμανία για αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, για δρομολόγηση της ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων αλλά και για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης.Ολα αυτά τα ντοσιέ βρίσκονται τώρα στο ψυγείο.

Αφενός γιατί αυτό αποφασίστηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα που ενέκριναν ομόφωνα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφετέρου γιατί η Αυστριακή Προεδρία δεν συζητά καν τη προώθησή τους.

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε ένα πολιτικό φλερτ Αγκυρας-Βουκουρεστίου και ο Ερντογάν προσδοκά ότι όταν η Ρουμανία αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα αναβιώσει.

Οι προσδοκίες Ερντογάν είναι δικαιολογημένες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Ρουμανία στηρίζει αναφανδόν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στην COREPER, η Ρουμανία συνέπλευσε με την Ιταλία ζητώντας όπως διατηρηθεί ανοικτή η προοπτική αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία φρέναρε τις ιταλορουμανικές επιδιώξεις.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι παρά το φλερτ Αγκυρας- Βουκουρεστίου, η προσπάθεια για αναβίωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, για τρεις κυρίως λόγους:

1. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών δεν ευνοεί προώθηση των τουρκικών ντοσιέ, τουλάχιστον επί του παρόντος.

2. Η Ρουμανία θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης παράλληλα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, κάτι που δεν ευνοεί παροχές και δώρα προς το καθεστώς Ερντογάν, για να μην προκληθεί το αίσθημα της κοινωνίας των ευρωπαίων πολιτών.

3. Η Ρουμανία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω επιδείνωσης της κατάστασης με τη διαφθορά στη χώρα, οπότε το ειδικό της βάρος, ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπό αμφισβήτηση.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν, μάλιστα, στον ΑΝΤ1 ότι η έκθεση που θα εκδοθεί στα τέλη του χρόνου από τη Κομισιόν, θα σημειώνει την επιδείνωση της διαφθοράς στη Ρουμανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Παύλος Ξανθούλης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.