Προληπτική εκστρατεία ενημέρωσης για καταβολή 13ου μισθού

Προληπτική εκστρατεία ενημέρωσης για καταβολή του 13ου μισθού ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας.Η εκστρατεία περιλαμβάνει και αυτεπάγγελτους ελέγχους.

Εκστρατεία ενημέρωσης προς εργοδότες και εργαζόμενους για καταβολή του 13ου μισθού ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ και τη ΔΕΟΚ.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑNT1, Μέρα Μεσημέρι, η Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφτεί καταγγελίες και ότι η εκστρατεία γίνεται για προληπτικούς σκοπούς.

 «Ο 13ος πρέπει να καταβληθεί εκεί όπου υπάρχει συλλογική σύμβαση η οποία διαλαμβάνει 13ο μισθό, προσωπικό συμβόλαιο το οποίο διαλαμβάνει 13ο μισθό ή εκεί όπου υπάρχει πρακτική στην επιχείρηση να δίνεται 13ος μισθός. Δεν μπορεί ο εργοδότης από μόνος του να το αποκόψει. Είναι ποινικό αδίκημα αν από μόνος του κόψει τον 13ο από μόνος του.» ανέφερε.

Εργαζόμενοι οι των οποίων ο 13ος μισθός δεν καταβλήθηκε ως οφειλόταν, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 22803101, ή να καταθέσουν παράπονο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ανώνυμα.

Σε περιπτώσεις όπου γίνεται παράπονο, το Υπουργείο προβαίνει σε επιθεώρηση στο υποστατικό από όπου έγινε το παράπονο χωρίς να γίνεται αναφορά στον παραπονούμενο.

Όπως ανέφερε η κυρία Χασάπη, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμα και χωρίς καταγγελίες και υπενθύμισε ότι οι βασικοί όροι εργοδότησης πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς στους εργαζόμενους, κάτι που όπως διαπίστωσαν επιθεωρητές του Υπουργείου, δεν τηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις.

Νεοκλής Νεοκλέους

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.