Οι Moody's χαιρετίζουν την πώληση δανείων από την Ελληνική Τράπεζα

Ο οίκος Moody's χαιρετίζει την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ελληνική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες πωλήσεις δανείων και από άλλες κυπριακές τράπεζες. Παράλληλα, ο αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί και το 2018 σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 3,2%.Θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moodys την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ελληνική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες πωλήσεις δανείων και από άλλες κυπριακές τράπεζες, παρέχοντας νέες επιλογές στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων:

"Αν και μικρή, η συναλλαγή είναι η πρώτη στο είδος της στην Κύπρο, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω πωλήσεις ΜΕΔ από την Ελληνική και από άλλες κυπριακές τράπεζες που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά προβληματικών δανείων. Η πώληση ΜΕΔ θα δώσει περισσότερες επιλογές στη διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων, πέραν από τα διαθέσιμα εργαλεία των αναδιαρθρώσεων, των διαγραφών και της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους". 

Προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων που πωλήθηκαν είναι δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου του μέσου ποσού των 73 χιλιάδων, ευρώ, ανά δάνειο:"Ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων που πωλήθηκαν είναι δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου του μέσου ποσού των €73.000 ανά δάνειο". 

Σύμφωνα με τον οίκο, η συμφωνία αντιστοιχεί στο 82%, ης συνολικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας για το εννιάμηνο του 2017: "Η πώληση είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι μειώνει τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις κατά 6,2% με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2018, βοηθώντας την τράπεζα να πετύχει τους στόχους μείωσης των ΜΕΧ χωρίς κατ ανάγκη να επηρεάζει την κερδοφορία της και το εποπτικό της κεφάλαιο". 

Προσθέτει επίσης, ότι το ποσό της πώλησης δεν ανακοινώθηκε, εκτιμά όμως ότι τα δάνεια αυτά είχαν υψηλές προβλέψεις, που πιθανόν υπερβαίνουν το γενικό ποσοστό κάλυψης της τράπεζας, το οποίο ανέρχεται στο 61%. 

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου την πώληση πακέτου κόκκινων δανείων, αξίας 145 εκατομμυρίων στην επενδυτική εταιρεία Κ2Kapital Cyprus, θυγατρική της νορβηγικής B2Holding. Παράλληλα, ο Moody's επισημαίνει πως το μεγάλο απόθεμα των κόκκινων δανείων επιβαρύνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανειοδότησης της οικονομίας, η οποία βάσει της εκτίμησης του Moodys θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2%, το 2018. 


Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.