Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και 10 χρόνια

Με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας αναπτύχθηκε η κυπριακή οικονομία το 2017. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 4% οφείλεται σταο επίπεδο ρεκόρ που σημείωσε ο τουρισμός, αλλά και στην έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα.Με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, όταν η ανάπτυξη της οικονομίας ανήλθε στο 4,8%, αναπτύχθηκε η κυπριακή οικονομία το 2017. 


Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που εξέδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,9%  σε ετήσια βάση μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες έναντι 4,1% , το τρίτο τρίμηνο του. Επιτυγχάνοντας , την πέμπτη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2017 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά περίπου τέσσερα τοις εκατό, οφείλεται στα ρεκόρ που σημείωσε ο τουρισμός, αλλά και στην έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα.
 
Η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών. Με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter ο Χάρης Γεωργιάδης. Αναφέρει πως αποτέλεσμα των προσπαθειών των παραγωγικών δυνάμεων αλλά και των αποφάσεων ευθύνης που έχουν ληφθεί είναι η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017. Η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, σημειώνει. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, επισημαίνει καταλήγοντας. 

Για τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συνεχίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ελαφρώς χαμηλότερους, από το τέσσερα τοις εκατό. Συγκεκριμένα, η Ενωση, εκτιμά ότι το 2018 και το 2019, η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,2% και 2,8%, αντίστοιχα, καθιστώντας την Κύπρο, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στη ζώνη του ευρώ. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το εποχικά διορθωμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου, το 4ο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε 1,1% 
και κατά 3,9%, σε ετήσια βάση. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, με αφορμή επίσκεψή της στην Κύπρο, η Επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, χαρακτηρίζει αξιέπαινες τις προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζονται ακόμη συνεχείς προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. 

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.