Πράσινο φως ΕΚΤ για τιτλοποιήσεις δανείων

Υπέρ της δημιουργίας θεσμικού πλαισίου τιτλοποιήσεων, υπό την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Με την υπογραφή του προέδρου της, Mario Dragi, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άναψε το πράσινο φως για την θέσπιση σε νόμο της τιτλοποίησης δανείων. Ενός ακόμη εργαλείου για την εξάλειψη των κόκκινων δανείων από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. 


Ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ενημέρωση, για το περιεχόμενο των νομοθετημάτων που ετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε ότι το πλαίσιο τιτλοποιήσεων, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην δευτερογενή αγορά, συμβάλλοντας στη μείωση από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα που είναι. 

Αυτό καθ' εαυτό το σχέδιο νόμου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εφόσον πρόκειται να οδηγήσει σε μεταβίβαση των κινδύνων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντάς τα εκτός των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η εξουσία ρύθμισης και εποπτείας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς τιτλοποιήσεων, ανατίθεται στην Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναφέρει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, κάθε τραπεζικό ίδρυμα, θα πρέπει να γνωστοποιεί στην Κεντρική Τράπεζα την πρόθεσή του να προβεί σε τιτλοποίηση δανείων, ενώ κάθε οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση, μπορεί να αρχίσει τις δραστηριότητές της, μόνο εφόσον η τελευταία γνωστοποιήσει γραπτώς στην Κεντρική την πρόθεσή της να προβεί σε μία ή περισσότερες πράξεις τιτλοποίησης και υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες. 

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, σημειώνουν πως το σχέδιο εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποιήσεων, ιδίως, σε συνθήκες περιορισμένης ικανότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων να δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία, οι τιτλοποιήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως νέα πηγή χρηματοδότησης, αποδεσμεύοντας κεφάλαια για σκοπούς δανεισμού. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράζει πάντως, προβληματισμό ως προς την παροχή εξουσίας στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, για να αντιτάσσεται εκ των προτέρων σε ορισμένη τιτλοποίηση, σημειώνοντας, ότι αυτό δεν συνηθίζεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.