Γενικός Ελεγκτής: Ελλείψεις σε προσωπικό και οργάνωση στο Τμήμα Ασφάλειας Πτήσεων

Την υποστελέχωση του Τμήματος Ασφάλειας Πτήσεων, αλλά και την έλλειψη οργάνωσης, αναδεικνύει στην ετήσια έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπορίας. Στα 18,9 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα καθυστερημένα έσοδα του Τμήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2017.Στην ελλιπή στελέχωση και οργάνωση οφείλονται τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, όπως διαπίστωσε η Ελεκτική Υπηρεσία. 


Σύμφωνα με την έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα κυριότερα προβλήματα αφορούν σε: 

- Μη επαρκή στελέχωση της Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων, με αποτέλεσμα η μονάδα να μην ανταποκρίνεται αυτόνομα στις διεθνείς υποχρεώσεις της. 
- Περιορισμένο αριθμός καταρτισμένου προσωπικού στην Εθνική Εποπτική Αρχή, γεγονός που ισοδυναμεί με μη αποτελεσματική άσκηση καθηκόντων. 
- Καθυστερημένα έσοδα €18,9 εκ. και το 2017 

Στις συστάσεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει πως για να αποφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία τις κυρώσεις, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του τμήματος για: 

- Ανάκτηση των καθυστερημένων εσόδων με επίσπευση των διαδικασιών 
- Αμεσα μόνιμη και κατάλληλη στελέχωση της Εθνικής Εποπτικής Αρχής 
- Μελέτη και έρευνα για εφαρμογή καλύτερων πρακτικών, υιοθετώντας μοντέλα άλλων χωρών, οι οποίες έχουν καλύτερες επιδόσεις. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει, παράλληλα, το υψηλό μηνιαίο ενοίκιο για κτήριο που καλύπτει στεγαστικές ανάγκες των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ αναφέρεται και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναδιοργάνωση του τμήματος, η οποία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, καθώς και σε νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή και που θα ρυθμίσουν τη λειτουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου για παροχή Αεροναυτιλιακών Υπηρεσιών. 


Σάββια Σιάτη

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.