Δύο δεσμευτικές προτάσεις από τους μνηστήρες του Συνεργατισμού

Δύο δεσμευτικές προτάσεις, υποβλήθηκαν τελικά σήμερα, τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, από ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Σε κούρσα για δύο, εξελίσσεται η μεγαλύτερη τραπεζική συναλλαγή στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα σηματοδοτήσει την ριζική αλλαγή της εικόνας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. 

Όπως ανακοίνωσε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, με την λήξη σήμερα της διαδικασίας, υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές προτάσεις, για την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας: "Οι προτάσεις εξετάζονται πλέον από την ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας, η οποία συνεργάζεται στενά με τη Citigroup Global Markets Limited ("Citi") που λειτουργεί ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΣΚΤ. H Επιτροπεία της Τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ώστε να εξετάσει τις προτάσεις αυτές και σε κατάλληλο χρόνο θα παράσχει επιπλέον πληροφορίες". 

Παρόλο που στην ανακοίνωση, αποφεύγεται για ευνόητους λόγους στο παρόν στάδιο, οποιαδήποτε ενημέρωση και αναφορά, τόσο για το είδος της κάθε πρότασης, αλλά και για τα ονόματα των δυνητικών επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν όλο το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μία πρόταση προέρχεται από την Ελληνική Τράπεζα, η οποία άλλωστε, έχει ανακοινώσει επίσημα το ενδιαφέρον της για την αγορά του καλού κομματιού του Συνεργατισμού. Ενώ η δεύτερη πρόταση φαίνεται να προέρχεται από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, Apollo. 

Κάτι, που επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς, από την δημοσιοποίηση επίσης σήμερα, της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εγκρίνει την εξαγορά της Altamira Κύπρου, που ασχολείται με την διαχείριση κόκκινων δανείων, από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Apollo Capital Management, των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι μέτοχος στην μητρική Ισπανική εταιρία Αλταμίρα: "Η προτεινόμενη συναλλαγή δεν εγείρει ανησυχίες όσον αφορά τον ανταγωνισμό, καθώς θα αυξήσει τον αριθμό των παρόχων υπηρεσιών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, βελτιώνοντας έτσι το ανταγωνιστικό περιβάλλον". 

Όπως επισημαίνει μάλιστα η Κομισιόν, η Altamira Κύπρου προτίθεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές και τις υπηρεσίες της και σε άλλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο: "Η Altamira Κύπρου προτίθεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές και τις υπηρεσίες της και σε άλλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο". 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo, εκπρόσωποι του οποίου ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, ενδιαφέρεται για την εξαγορά ολόκληρου του Συνεργατισμού, δηλαδή του καλού και του προβληματικού χαρτοφυλακίου, με το κόστος να ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Με απαίτηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών οι οποίες θα έχουν και τον τελευταίο λόγο στην όποια συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επενδυτικό ταμείο θα πρέπει να εξασφαλίσει τραπεζική άδεια για εργασίες εντός της Κύπρου. Ώστε σε κάθε περίπτωση, να γίνει ο διαχωρισμός και η αποξένωση του Συνεργατισμού, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα ενταχθούν σε άλλο εξωτραπεζικό φορέα.

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.