Έκρηξη κόκκινων δανείων λόγω αλλαγής προτύπων

Σε εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, οδήγησε η εφαρμογή του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφάλειες, υπολογίζοντας μελλοντικές ζημιές στα δάνεια.


Αύξηση κατά ένα δισεκατομμύριο 542 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών στα τέλη Ιανουαρίου του 2018.


Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα ανήλθαν στα 22 δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια, από 20 δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια το 2017. Επί των συνολικών χορηγήσεων, το ποσοστό των ΜΕΔ αυξήθηκε στο 45,7% από 43,7% το 2017. 

Η αύξηση, σημειώνεται, οφείλεται, κυρίως, στην εφαρμογή του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, από την εφαρμογή του νέου προτύπου, αρκετές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες υπολογίζοντας μελλοντικές ζημιές στα δάνεια. 

Στα νοικοκυριά τα ΜΕΔ αυξήθηκαν στα έντεκα δισεκατομμύρια 500 εκατομμύρια, από έντεκα δισεκατομμύρια το 2017 και στις επιχειρήσεις στα δέκα δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια, από εννέα δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια. Ο δείκτης κάλυψης των προβλέψεων αυξήθηκε στο 52,7%  στο τέλος Ιανουαρίου 2018, από 46,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2017. Αναδιαρθρώσεις, πέραν των οκτώ δισεκατομμυρίων 800 εκατομμυρίων εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στα κόκκινα δάνεια. 

Το 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσίασαν μείωση τρία δισεκατομμύρια, 200 εκατομμύρια.

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.