Εκλεισε η συμφωνία για εξαγορά τη Συνεργατικής

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Παραμένουν κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες, με τις εξελίξεις να έχουν μεταφερθεί πλέον στην Ελληνική Τράπεζα.Τεχνικές, αλλά ύψιστης σημασίας οι λεπτομέρειες που απομένουν για την επισημοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς του καλού κομματιού του Συνεργατισμού, από την Ελληνική Τράπεζα.


 Οι εκκρεμότητες που μεταφέρονται στην Ελληνική αφορούν, την τελική δεσμευτική πρόταση, η οποία θα αποσταλεί μάλλον απόψε η αύριο το πρωί τη νέα μετοχική δομή του νέου τραπεζικού σχήματος, νυν και νέους επενδυτές, που πρέπει να είναι γνωστοί, σύμφωνα και με απαίτηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, αλλά και την τυπική έγκριση της συμφωνίας από την ΣΚΤ. Έχει οριστεί για την Δευτέρα Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα και με αυτή την άποψη, γίνονται οι τελικές διευθετήσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, εξηγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου. 

Η συμφωνία, δίνει λύση στο κορυφαίο επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων, αυτό του χρηματοδοτικού κενού. Η λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος, περιλαμβάνει ένα τρίπτυχο με ομόλογα, μετρητά και επιπρόσθετα κρατικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα:

-Για να κλείσει η τρύπα, η Ελληνική Τράπεζα αποδέχτηκε και θα λάβει κρατικά ομόλογα αξίας 4 δισ., που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης του Συνεργατισμού το 2014 και τον Μάρτιο του 2018. 
-Επιπρόσθετα αποδέχτηκε και την προτεινόμενη από το ΥΠΟΙΚ σύσταση ενός μηχανισμού παροχής κρατικής εγγύησης που θα παρεμβαίνει για να καλύπτει τυχόν απώλειες της Ελληνικής Τράπεζας από επιπρόσθετα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, τα οποία θα περιέλθουν στην κατοχή της, χωρίς η ίδια να τα έχει ζητήσει. 
-Το υπόλοιπο μέρος του χρηματοδοτικού κενού θα καλυφθεί με την παραχώρηση μετρητών, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. 


Στο μεταξύ, οριστικοποιήθηκε για αύριο στις έντεκα το πρωί, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τις συντεχνίες των εργαζομένων στο Συνεργατισμό.

Η τελική συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. 

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.