Αποκαλύψεων συνέχεια στην Ερευνητική για τον Συνεργατισμό

Κατέθεσαν σήμερα άλλα τρία πρόσωπα, ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Εβδομάδα δημοσίων ακροάσεων για τον Συνεργατισμό.

Πρώτος κατέθεσε στις εννέα το πρωί, ο Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης και Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, Ανδρέας Τρόκκος, τεχνοκράτης στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Αντρέας Τρόκκος, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαρτίου και διαπίστωσε ότι η «μεγαλύτερη αδυναμία της ΣΚΤ, ήταν το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ που κληρονομήθηκε πριν το 2013. 

Προσθέτοντας ότι διαπίστωσε επίσης ότι η ΣΚΤ αντιμετώπιζε σωρεία άλλων σοβαρών προβλημάτων όπως

  1. Τα 91 Σπι που συναποτελούσαν την ΣΚΤ ενεργούσαν αυτόνομα
  2. Με σοβαρές αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο
  3. Τη διαχείριση κινδύνων
  4. Αδυναμίες στην ικανότητα των μελών των ΣΠΙ
Για τους λόγους της αποχώρησης του, ο κύριος Τρόκκος, ανέφερε ότι ενώ το συμβόλαιο του ήταν για τρία χρόνια, αποφάσισε να αποχωρήσει στους 21 μήνες, αφού όπως εξήγησε διαφαίνονταν κίνδυνοι στην επίτευξη του στόχου για βιώσιμο συνεργατισμό. 

Φωτογραφίες Ανδρέας Μανώλη.
trokkos3

Υπήρχαν προβλήματα πρόσθεσε, στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ΜΕΔ και την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και απροθυμία( σαφείς αιχμές προς τη Βουλή) στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. 

Επίσης ανέφερε τους λόγους για την πρόωρη αποχώρησης του από τη ΣΚΤ, την αλλαγή στη δομή της ηγεσίας με την αποχώρηση του Μάριου Κληρίδη ως γενικού διευθυντή από τη ΣΚΤ. 

Μετά τον κύριο Τρόκκο, στις δέκα και τριάντα, κατέθεσε ενώπιο της επιτροπής, ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Τάκης Ταουσιάνης. 

Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, λόγω συνεχών και έντονων διαφωνιών με την ηγεσία της εκτελεστικής διεύθυνσης, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Προσθέτοντας πως πάρα τη κατ' ιδίαν επαφές που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, τη διοικητή της κεντρικής τράπεζας και εκπροσώπους του ευρωπαϊκού εποπτικού οργανισμού, ζητώντας την άρση μελών της επιτροπής και του γενικού διευθυντή δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Επιπλέον ανέφερε ότι ορόσημο κακής διακυβέρνησης σε ολόκληρη την καριέρα του, ήταν η απόφαση για απευθείας διαπραγμάτευση με την Altamira, χωρίς να προηγηθούν προσφορές για τη διαχείριση πακέτων ΜΕΔ.

Χαρακτηριστικά είπε ότι η Altamira σε κάποια φάση, ζήτησε από τη ΣΚΤ να μην προχωρήσει στη συγγραφή της συμφωνίας, προσλαμβάνοντας συγκεκριμένο οίκο νομικών συμβούλων από τη Βρετανία. Η Altamira, τόνισε απέτισε όπως η ΣΚΤ να προσλάβει τους νομικούς της συμβούλους μέσα από ένα κατάλογο τριών ονομάτων, κάτι που έγινε. 

 Για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού αριθμού των ΜΕΔ, ο κύριος Ταουσιάνης επεσήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος διαχείρισης ήταν η δημιουργία πλατφόρμας, δηλαδή φορέα. 
trokkosw

Στις δώδεκα το μεσημέρι, κατέθεσε το πρώην μέλους της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Δημήτρη Θεοδότου. 

Το πρώην μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, o Δημήτρης Θεοδότου, υποστήριξε αναφερόμενος στον τρόπο διορισμού του Νικόλα Χατζηγιάννη, ως Γενικού Διευθυντή, ότι σε σχετική έκθεση ξένου Οίκου, για την πλήρωση της θέσης, δεν περιλαμβανόταν ο κ. Χατζηγιάννης.

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο, όπως είπε, του πρότεινε ο ίδιος (σ.σ. Θεοδότου) να αναλάβει προσωρινά (σ.σ. Χατζηγιάννης) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μην μείνει ακέφαλη η τράπεζα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Και ενώ αρχικά, ο Νικόλας Χατζηγιάννης εξέφρασε ενδοιασμούς κατά πόσον θα γινόταν δεκτό κάτι τέτοιο, λίγες μέρες αργότερα του τηλεφώνησε και του είπε ότι ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

«Την επόμενη μέρα» σημείωσε ο κύριος Θεοδότου, η Διοίκηση έλαβε επιστολή από τις εταιρείες συμμετοχών, που εκπροσωπούσαν τις 18 ΣΠΙ (με συμμετοχή 0,78% στο μετοχικό κεφάλαιο- το 99,22% ανήκε στο κράτος). Στην επιστολή με υπογραφή του Ανδρέα Μουσκάλλη, εκθειάζονταν οι ικανότητες του κυρίου Χατζηγιάννη, ως "εξαιρετικές" και γινόταν εισήγηση εκ μέρους των μικρών μετόχων της τράπεζας να διοριστεί Γενικός Διευθυντής ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Παράλληλα οι μικροί μέτοχοι, εξέφρασαν ικανοποίηση με αυτόν το διορισμό. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιου Αρέστη, γιατί στα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίας της Επιτροπείας, δεν καταγράφεται η διαφωνία του, αλλά αντιθέτως, καταγράφεται ως ομόφωνη η απόφαση για τον διορισμό Χατζηγιάννη, ο κύριος Θεοδότου ανέφερε, ότι δεν εξέφρασε διαφωνία, για να μην προκληθεί πρόβλημα στον οργανισμό, σε ό,τι είχε να κάνει «με εκροές καταθέσεων για παράδειγμα»

dimitristheodotou

Στις δυο πρώτες εμφανίσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, οι Γιώργος Στροβολίδης και Μάριος Κληρίδης, εξαπέλυσαν μύδρους κατά της ηγεσίας του Συνεργατισμού μετά το 2014, καταγγέλλοντας, προειλημμένες αποφάσεις, υπέρβαση εξουσιών, υπόσκαψη προσώπων και γενικότερα μια ιδιαίτερα ζοφερή κατάσταση η οποία επικρατούσε εντός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στα ψηλά ηγετικά δώματα.

ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.