Ακόμη 3 ακροάσεις ενώπιον της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό

Εβδομάδα δημοσίων ακροάσεων για τον Συνεργατισμό.


Χάος σε όλα τα επίπεδα. 


Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, την κατάσταση που επικρατούσε στον Συνεργατισμό, προ του 2013 και το οποίο κληρονόμησε η διάδοχη κατάσταση, που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την ανασυγκρότηση της Συνεργατικής σε ένα υγιές και βιώσιμο τραπεζικό ίδρυμα. 

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν να υποβάλει την παραίτηση της αρχές του 2017, δέκα μόλις μήνες μετά τον διορισμό της στην Επιτροπεία της Συνεργατικής, η κυρία Πογιατζή, αναφέρθηκε στην πληθώρα των εμποδίων και το πολύπλευρο έργο που απαιτείτο να γίνει για την εξυγίανση και ανασύσταση ενός τεράστιου μεγέθους, Οργανισμού, όπως ήταν ο Συνεργατισμός. 

download_1

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ, η Σουζάνα Πογιατζή: 

«-Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα κουλτούρας, Εσωτερικού Ελέγχου, στο μηχανογραφικό σύστημα και πολλά άλλα. 
-Η ΣΚΤ απαιτούσε 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα. 
-Δεν ήμουν διατεθειμένη να ασχοληθώ και να συμβιβαστώ με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και από το γεγονός ότι θα έπρεπε μέχρι το 2019 η ΣΚΤ να αποκρατικοποιηθεί. 
-Δεν μπορούσε να προχωρήσει η συγχώνευση των ΣΠΙ σε 18 και μάλιστα, με ταυτόχρονη είσοδο της ΣΚΤ στο ΧΑΚ. 
-Δεν ήμουνα σίγουρη ότι ένας οργανισμός που δεν ήταν εύρωστος θα μπορούσε να συγχωνεύσει 18 ΣΠΙ. Ήταν τεράστια η ευθύνη. 
-Ήταν ήδη ένα μεγάλο εργοτάξιο. Ο Οργανισμός δεν ήταν έτοιμος για αυτό το μεγάλο εγχείρημα.» 

Επίσης, στους λόγους της παραίτησης της, ανέφερε τις προσωπικές επαγγελματικές της υποχρεώσεις σε μεγάλο Ελεγκτικό Οίκο, αλλά και το κλίμα που επικρατούσε εντός της Επιτροπείας. 

Αδυνατώντας να απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων της Ερευνητικής, επικαλούμενη άρνηση της να παραλάβει πρακτικά συνεδριάσεων λόγω του ότι δεν είχε υπογράψει δεσμευτική/εμπιστευτική δήλωση που της ζητήθηκε, παρενέβη ο Πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστης, λέγοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον η Τράπεζα της έχει αποστείλει όλα όσα έγγραφα, ζήτησε. 

Δεύτερος κατέθεσε ο Αδωνις Πηγασίου, επίσης πρώην Μέλος της Επιτροπείας, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018. Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την αναδιάρθρωση συγκεκριμένου δανείου, λέγοντας πως δεν μπορεί ο οργανισμός να αναδιαρθρώνει δάνεια εκλεγμένων αξιωματούχων του κράτους. Και αποκάλυψε πως σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ερωτήθηκε γιατί η Τράπεζα πήρε την απόφαση. 

Συγκεκριμένα το ερώτημα του κ, Πηγασίου ήταν «Γιατί προχωρήσατε στην αναδιάρθρωση ενός μεγάλου δανείου, οι όροι της οποίας δεν έχουν επιχειρηματική λογική και δεν ήταν συμφέρουσα για την ΣΚΤ; 

Στην αναφορά του κυρίου Πηγασίου ότι το δάνειο αφορά πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον μάρτυρα να το κοινοποιήσει στα μέλη της Επιτροπής, γράφοντας το σε μια κόλλα λευκό χαρτί, όπως και έγινε. Πρόσθεσε, πως η υπόθεση με την Altamira κλόνισε την εμπιστοσύνη των πλείστων μελών της Επιτροπείας έναντι της διευθυντικής ομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι τους έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η απευθείας διαπραγμάτευση με την Αλταμίρα. 

Στη συνέχεια κατέθεσε το πρώην μέλος της επιτροπείας Θανάσης Σταύρου, την περίοδο 2013 2015, ο οποίος αναφερόμενος στους λόγους που υπέβαλε την παραίτηση του ήταν η έλλειψη δράσης και η όρεξη για σημαντικές τομές. 

Ανέφερε, πως δεν υπήρχε προτεραιότητα για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού και δεν γίνονταν ενέργειες για να αποκτήσει αξία και για να γίνει ελκυστικός σε επενδυτές. 

Αύριο θα καταθέσουν τα πρώην μέλη της επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Παύλος Θεοδότου και Ευθύμιος Πανταζή.

*Φωτογραφίες από τον Ανδρέα Μανώλη

download_3

download_5


ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.