Κομματική "ομπρέλα" στα πλείστα των ΣΠΙ

Με συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού πριν από το 2013, ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος των καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, για την κατάρρευση της Τράπεζας. Λέχθηκε πως τα περισσότερα Πιστωτικά Ιδρύματα, λειτουργούσαν με κομματική ομπρέλα, δηλαδή τα διευθυντικά στελέχη διορίζονταν με κομματική ταυτότητα, άσχετα με τραπεζικά προσόντα, ενώ έγινε λόγος για ανύπαρκτη παρακολούθηση και εποπτεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

*Φωτογραφίες από τον Ανδρέα Μανώλη 

Συνέχεια αποκαλύψεων, για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

 Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Πανταζή, πρώην εκτελεστικό μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, που πρωτοπροσλήφθηκε το 1997, ως απλός λειτουργός στο Λογιστήριο και ανήλθε σταδιακά στα ανώτατα δώματα του Συνεργατισμού και που σήμερα συνεχίζει να υπηρετεί από την θέση του Διευθυντή Έγκρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων, προ του 2013, στα εκατοντάδες συνεργατικά υπήρχε κομματική ομπρέλα, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής:


"Αυτό που λέτε είναι σωστό. Υπήρχε κομματική απόχρωση στα πλείστα των ΣΠΙ ανάλογα με την περιφέρεια και την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Δεν υπήρχε σοβαρό επαγγελματικό "προφίλ" καταλληλότητας, ούτε για τις Διευθυντικές θέσεις στις ΣΠΙ: χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες ή γνώσεις στα χρηματοοικονομικά, τραπεζική εμπειρία. Τα προσόντα που θα έπρεπε κανονικά να διαθέτουν". 

Παραδέχθηκε μάλιστα, πως εξαιτίας αυτού, προέκυψαν σε ένα μεγάλο βαθμό τα μεγάλα προβληματικά δάνεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτά τα δάνεια είχαν εγκριθεί από άτομα που δεν είχαν την ανάλογη τεχνογνωσία. Και προχώρησε σε μια συνταρακτική αποκάλυψη, για το πώς εκτοξεύθηκαν τα κόκκινα δάνεια σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, χωρίς να ανακοπεί αυτή η πορεία: "Πριν το 2013 στην ΣΚΤ, δεν υπήρχε καμία υπηρεσία παρακολούθησης των ΜΕΔ. Πολλά δάνεια, δεν θα έπρεπε να είχαν δοθεί εξαρχής. Το 45% είχαν τερματιστεί, δεν μπορούσαν δηλ. να εισπραχθούν. Κακώς δόθηκαν διότι δεν ήταν βιώσιμα, ασχέτως αν είχαν καλές εξασφαλίσεις". 

Πρόσθεσε, πως την κατάσταση πριν το 2013 χειροτέρευε, η έλλειψη πραγματικής εξουσίας και ελέγχου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στα κατά τόπους ΣΠΙ. Ρίχνοντας ωστόσο όλη την ευθύνη, μόνο προς την Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης ακόμα και κατά την περίοδο 2008-2013, όταν και συστάθηκε στον Συνεργατισμό κοινός Φορέας διαχείρισης: "Η ΣΚΤ ήταν αποψιλωμένη οποιασδήποτε αρμοδιότητας στα ΣΠΙ. Το 2008, οι εξουσίες της ΣΚΤ "βραχυκυκλώνονταν" από τις εξουσίες της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών. Και στην περίπτωση που λαμβάνονταν μέτρα, δεν υπήρχε συμμόρφωση των ΣΠΙ. Δεν ήταν σαφής και καθορισμένος ο ρόλος εξουσίας και αρμοδιοτήτων μεταξύ τους". 

Αντιθέτως, ο δεύτερος μάρτυρας Παύλος Θεοδότου, στέλεχος του Συνεργατισμού από το 1977 έως τον Οκτώβριο ο 2013, ανέφερε πως πριν από το 2013, όλα περίπου λειτουργούσαν άψογα, χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα. Στο σημείο αυτό, κλήθηκε να σχολιάσει τις περιπτώσεις σκανδάλων και ατασθαλιών που αφορούν χορήγηση δανείων και τα οποία οδηγήθηκαν ή βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης: "Εάν, υπήρξαν, δεν ήταν από σκόπιμες ενέργειες. Αλλά είτε από λάθος της Επιτροπείας (ΣΠΙ), είτε από κακή εισήγηση του Γραμματέα. 
Όλοι λειτουργούσαν με αντικειμενικότητα για το συμφέρον του Συνεργατισμού". 

Πρόσθεσε, πως την ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, έχει η Κεντρική Τράπεζα λόγω ελλειπούς εποπτείας του Συνεργατισμού: "H Κεντρική Τράπεζα έχει τρομερή ευθύνη για το κατάντημα του Συνεργατισμού. Η ΣΚΤ τύγχανε εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία μάλιστα, είχε και δικαίωμα να ελέγξει τα ΣΠΙ. Για μένα, μεγάλη ευθύνη έχει ο Ορφανίδης (σ.σ. Διοικητής ΚΤΚ) για τον Συνεργατισμό και γενικότερα την οικονομία. Σε καμιά περίπτωση, δεν λέω ότι δεν υπήρξε και πάνω μας ευθύνη. Η ΚΤ, όμως, ήταν το ανώτατο όργανο". 

Μάλιστα, ο κύριος Θεοδότου, εξέφρασε την άποψη ότι ο Συνεργατισμός δεν έπρεπε να κρατικοποιηθεί το 2013 και αν δινόταν περισσότερος χρόνος θα ήταν σήμερα σε καλύτερη η κατάσταση. Αφού όπως είπε, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια την περίοδο 2008 2013. 

Οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής θα συνεχιστούν στις 23 Αυγούστου, με μάρτυρες τον Γενικό Ελεγκτή και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν και άλλα πρώην μέλη της Συνεργατικής με θητείες προ του 2013.


euthimiospantaziss


pavlostheodotoy
Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.