Με αργούς ρυθμούς η μείωση των κόκκινων δανείων - €10,8 δις των νοικοκυριών €8,9 δις των επιχειρήσεων

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, προχώρησε τον Απρίλιο η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα στοιχεία ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Με βήμα σημειωτόν, προχώρησαν τον Απρίλιο οι διαδικασίες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένοντας ουσιαστικά στο ίδια ψηλά επίπεδα, με την Κύπρο να διαθέτει σταθερά, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η μείωση που καταγράφηκε τον Απρίλιο, ανήλθε μόλις στα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τον Μάρτιο η συνολική μείωση για το 2018, έφθανε στα δύο δισεκατομμύρια 100 εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρο το 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα παρουσίασαν μείωση ύψους τριών δισεκατομμυρίων 200 εκατομμυρίων ευρώ. 

Τα κόκκινα δάνεια στα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στα δέκα δισεκατομμύρια 800 εκατομμύρια και στις επιχειρήσεις στα οκτώ δισεκατομμύρια 900 εκατομμύρια. Το ποσοστό των συνολικών δανείων που αναδιαρθρώθηκαν ανέρχεται στο 24,3% των συνολικών χορηγήσεων. 

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 

Νοικοκυριά:10,8 δισ. 
Επιχειρήσεις:8,9 δισ. 
Αναδιαρθρώσεις: 24,3% των συνολικών δανείων 
Πηγή: Κεντρική Τράπεζα Κύπρου 

Τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Απριλίου 2018 ανέρχονταν στα έντεκα δισεκατομμύρια 283 εκατομμύρια, από τα οποία οκτώ δισεκατομμύρια 273 εκατομμύρια εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στα μη εξυπηρετούμενα, εν μέρει και λόγω του ορισμού που έχει υιοθετήσει η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών. 

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ 

Απρίλιος 2018: 11,283 δισ. 
Πηγή: Κεντρική Τράπεζα Κύπρου 

Τον Ιανουάριο του 2018 τα ΜΕΔ είχαν αυξηθεί κατά 122 εκατομμύρια λόγω της εφαρμογής του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, αρκετές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες υπολογίζοντας μελλοντικές ζημιές στα δάνεια.

Μάλιστα, η Φρανκφούρτη έχει δώσει περιθώριο δύο χρόνων στις τράπεζες για να καλύψουν το εκατό τοις εκατό, πλέον, της αξίας των νέων δανείων που δημιουργούνται μετά τον Μάρτιο του 2018 και τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσεις και οκτώ χρόνια, για αυτά με εξασφαλίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα, πως κάθε τράπεζα της ευρωζώνης θα θέσει χωριστά, ξεκάθαρους και φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 


Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.