Ανατροπή στην πορεία της Ερευνητικής Επιτροπής

Ανατροπή στην πορεία της Ερευνητικής Επιτροπής που εξετάζει τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, μετά την άρνηση της Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νούϊ, να δώσει τη δική της μαρτυρία. Με επιστολή της προς την Επιτροπή, αναφέρει ότι ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου απολαμβάνει ασυλίας την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε να άρει.

Στον αέρα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Ο πιο βασικός όρος εντολής της Επιτροπής, για διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, δεν μπορεί να εξεταστεί και να τεκμηριωθεί, χωρίς την κατάθεση εγγράφων και μαρτυρίας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, που εποπτεύει όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από το 2014, μετά την άρνηση της Επικεφαλής του ευρωπαίου Επόπτη Ντανιέλ Νούϊ, να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, επικαλούμενη λόγους προνομίων και ασυλίας. 

Ιδιαίτερα μάλιστα, μετά την σωρεία μαρτυρίων ενώπιον της Ερευνητικής, από στελέχη του Συνεργατισμού, που θήτευσαν τόσο πριν όσο και μετά το 2013, πως η σημερινή κατάληξη, ήταν προειλημμένη απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. 

Όπως μάλιστα, αφήνεται σαφώς να νοηθεί σε σημερινή ανακοίνωση της Ερευνητικής, με την οποία εκφράζει την λύπη της για την εξέλιξη του θέματος, η Ντανιέλ Νούι, υπαναχώρησε από προηγούμενη θέση της να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης: "Η κυρία Danielle Nouy θα ήταν διατεθειμένη να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου μας μεταφέρθηκε το μήνυμα ότι η κυρία Nouy ή αντιπρόσωπος της, θα ήθελαν από πριν να γνωρίζουν τις θεματικές ενότητες των ερωτήσεων που θα υποβληθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική προετοιμασία". 

Προστίθεται πως η Ερευνητική έλαβε χθες επιστολή, από την κυρία Νούϊ, που ανατρέπει τα πάντα: "Ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, απολαμβάνω ασυλίας στο να δώσω μαρτυρία, όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, ενώπιον των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών Ερευνητικών Επιτροπών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλό για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφόρησα την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ για την επιστολή σας (…) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην άρει την ασυλία". 

Πάντως, η κυρία Νούι, εξέφρασε την προθυμία της να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, θέση ωστόσο, που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Ερευνητικής Επιτροπής: "Σύμφωνα με το άρθρο 7 (β) του Κεφ. 44, οποιαδήποτε μαρτυρία, είτε γραπτή είτε προφορική, πρέπει να δοθεί ενόρκως. Επομένως, αυτό που προτείνεται από την κυρία Nouy, δεν αποτελεί λύση σε αυτό που η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει. Η Επιτροπή, ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου". 

Επιπλέον, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η πρόθεση της κυρίας Νούι, είναι οι γραπτές απαντήσεις της, να δοθούν με την ολοκλήρωση όλων των άλλων καταθέσεων, ενώ μέχρι στιγμής, ουδέποτε απάντησε στο αίτημα της Επιτροπής, για την διαβίβαση της αλληλογραφίας, έστω και διαβαθμισμένων εγγράφων, για τον συνεργατισμό. 

Στο μεταξύ και σήμερα, ακόμα ένας μάρτυρας ο πρώην ανώτερος διευθυντής της ΣΚΤ, Μάριος Παπαδόπουλος, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για τη σημερινή κατάληξη του Συνεργατισμού, απορρίπτοντας κατηγορηματικά πως ίσως, η απόφαση αυτή των εποπτών να ήταν απότοκο των κακών χειρισμών της Συνεργατικής. 

"Οι στόχοι εκπληρώνονταν. Είχαν επιτευχθεί ακόμη και οι στόχοι που είχαν τεθεί μετά τον Αύγουστο του 2017. Οι επόπτες όμως ήθελαν να δοθεί μια ριζική λύση η οποία θα εξυπηρετούσε το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο της Κύπρου. Ήταν ουσιαστικά απόφαση των εποπτών του εξωτερικού η πώληση της ΣΚΤ" , ανεφερε. 

Η επόμενη μάρτυρας, πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης του Συνεργατισμού, Μαρία Ιωάννου, αναφέρθηκε στα ευρήματα έρευνας για τις συνθήκες δανεισμού προ του 2013. 

Στείλαμε, ειπε, 10 υποθέσεις στην αστυνομία, ενώ περίπου 30 υποθέσεις κατέληξαν σε αστυνομικές έρευνες. Χωρίζονται, πρόσθεσε, σε δύο, κυρίως, κατηγορίες οι συνθήκες κακού δανεισμού:
(α) Λόγω της μη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού και (β) Ελλειψης εντιμότητας από τις Διευθύνσεις κάποιων ΣΠΙ -Εκμετάλλευση της θέσης αξιωματούχων για ίδιον όφελος. -Υπερεκτιμήσεις ακινήτων που θα υποθηκεύοντο.

*Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη

Maria_Agathokleou2

Maria_Agathokleous1

Maria_Iwannou_1

Maria_Iwannou3

Marios_Papadopoulos1

Marios_Papadopoulos5


ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.